Ce trebuie să ştii despre untul de arahide

1 2 jpg jpeg

Untul de arahide este un aliment sănătos. Conţine proteine, sodiu, magneziu, calciu, potasiu, fier, precum şi vitaminele A, B, C şi E. Se obţine prin măcinarea boabelor de arahide prăjite, fiind considerat un aliment relativ neprelucrat. Conţine grăsimi sănătoase

Untul de arahide are un conţinut ridicat de grăsimi, în mare parte, nesaturate, eficiente în scăderea colesterolului. Grăsimile conţinute de untul de arahide sunt repartizate astfel: 50% mononesaturate, 20% saturate şi restul, 30% polinesaturate – acizi graşi de tip Omega-6 şi Omega-3. Grăsimile polinesaturate măresc nivelul de colesterol bun din organism.

Sursă bună de proteine

Untul de arahide este o sursă naturală de proteine. Astfel, 100 de grame de unt de arahide conţin în jur de 24 grame de proteine, ceea ce este suficient pentru masa musculară. Desigur, ca şi în majoritatea surselor de vegetale, proteinele din untul de arahide nu au anumiţi aminoacizi esenţiali.

Citeşte şi: Energie, senzaţie de saţietate? Iată ce trebuie să mănânci la micul dejun!

Scade riscul de boli de inimă

Vitamina E prezentă în untul de arahide are proprietăţi antioxidante, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi. Astfel, 1 lingură cu unt de arahide conţine aproximativ 2 mg de vitamina E, aproximativ 15% din doza zilnică recomandată. De asemenea, acest aliment conţine resveratrol, fitonutrient cu puternice proprietăţi antioxidante, ce reduce inflamaţiile, are proprietăţi antiîmbătrânire şi diminuează riscul de boli de inimă sau de Alzheimer.

Conţine 588 calorii (kcal);

Poate conţine grăsimi trans (adăugate pentru gust). Acest tip de grăsimi sunt periculose şi pot cauza diverse probleme de sănătate;

Prea mult Omega-6 (conţinutul mult prea ridicat de Omega-6 poate duce la apariţia inflamaţiei în corp);

Arahidele provoacă reacţii alergice.