Ce simptome dă carenţa de fier

1 2 jpg jpeg

Furnicăturile în picioare

Dac─â de la o vreme sim┼úi nevoia s─â ├«┼úi mi┼čti picioarele, dar sim┼úi ┼či furnic─âturi, acest lucru poate fi semnul unei deficien┼úe de fier. Este impoprtant s─â mergi la un consult medical.

Lipsa fierului ├«ncetine┼čte produc┼úia de celule ro┼čii din corp, de unde apare ┼či starea de oboseal─â. Anemia se trateaz─â at├ót cu suplimente alimentare cu fier, la recomandarea medicului, dar ┼či printr-o diet─â care presupune consumul de alimente bogate ├«n fier, precum broccoli, cereale integrale, ficat de vit─â, spanac.

Apetitul de gheaţă sau de argilă

├Än cazul ├«n care ├«┼úi este poft─â de ghea┼ú─â, este unul dintre primele semne care indic─â anemia prin deficien┼ú─â de fier. Se pare c─â oamenii poftesc la cuburi de ghea┼ú─â pentru a-┼či amor┼úi limba, care, nu de pu┼úine ori, la persoanele care sufer─â de anemie, este u┼čor inflamat─â ┼či dureroas─â.

O ciud─â┼úenie care poate s─â indice lipsa de fier este o poft─â inexplicabil─â de a m├ónca p─âm├ónt, argil─â, carton. Este o afec┼úiune care poart─â numele de pica. Suplimentele de fier pot diminua aceste pofte alimentare ciudate, pe care unii oameni se ┼či tem s─â le recunoasc─â.

Ruperea cu u┼čurin┼ú─â a unghiilor

Starea noastr─â de s─ân─âtate se poate citi ┼či pe unghii. Unghiile casante, care se rup u┼čor, pot fi semnul unei deficien┼úe de fier. Unghiile pot lua ┼či forma de lingur─â.

Uscarea ┼či cr─âparea buzelor

O iarn─â geroas─â, hidratarea insuficient─â sunt c├óteva cauze ale apari┼úiei buzelor cr─âpate. ├Äns─â dac─â problema persist─â, de┼či folose┼čti cu balsam ┼či te hidratezi corect, de vin─â poate s─â fie lipsa de fier din corp.