Ce să nu mănânci dacă ai gastrită

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, gastrita hiperacidă este un semn al ulcerului gastric şi în special pentru cel duodenal. Alimentaţia sau dieta joacă un rol esenţial în gestionarea evoluţiei bolii şi în prevenirea complicaţiilor grave, aşa cum sunt ulcerul sau cancerul gastric.

Alimentaţia în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente uşoare, necondimentate şi cât mai naturale, fără aditivi. Iată, aşadar, ce alimente nu ai voie să mănânci în caz că suferi de gastrită!

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: condimente picante

Dintre legume, ceapa şi usturoiul se numără printre alimentele ce nu trebuie incluse în dieta persoanelor care suferă de gastrită. De asemenea, evitaţi mirodenii precum piperul negru sau roşu, chilly, boia, scorţişoară sau cuişoare.

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: legume şi fructe

Legumele şi fructele se digeră mai greu, iar acest lucru implică creşterea secreţiei de acid gastric. Se vor evita ceapa crudă, varza, conopida, broccoli, fructele necoapte, nucile, citricele, afinele, roşiile, ardeiul gras, vinetele, castraveţii şi fasolea, lintea, mazărea (conţin multe fibre şi produc balonare).

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: băuturi acide

Eliminaţi complet băuturile de tip ,,cola'', cafeaua, sucurile acide, cacaua caldă, laptele, ceaiul de mentă, ceaiul verde şi negru şi băuturile alcoolice. Sucurile din fructe acide (portocale, lămâi, grepfrut) sunt complet interzise.

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: dulciuri

Evitaţi gemurile, bomboanele, ciocolata, mierea, halvaua, cremele de orice fel şi prăjiturile care conţin unt.

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: grăsimi de origine animală

Este bine să limitaţi consumul de carne de vită sau de porc, de prăjeli, mezeluri afumate, unt, smântână, brânză sau cremă de brânză. De asemenea, nu consumaţi conserve şi murături.

Ce să nu mănânci dacă ai gastrită: cereale integrale

Inclusiv pâinea neagră. Până la ameliorarea afecţiunii, consumaţi doar pâine albă veche de o zi (puţin uscată, nu prăjită), orez decorticat, mămăligă sau paste bine fierte.

INFO: Nu este recomandat consumul de pizza sau de orice alte alimente de tip fast food.