Ce să nu mănânci când iei antibiotice

1 2 jpg jpeg

Mai mult, asocierea unor antibiotice cu anumite alimente poate avea efecte adverse la nivelul sistemului digestiv, cât şi la nivel cerebral. Iată, aşadar, ce alimente şi băuturi să eviţi cât timp te afli sub tratament antibiotic!

Ce să nu mănânci când iei antibiotice: grapefruit

Fructul interacţionează cu peste două sute de medicamente, avertizează specialiştii. El perturbă acţiunea medicamentelor întrucât conţine o substanţă care interferează în procesul de detoxifiere a organismului. Grapefrutul poate potenţa acţiunea anumitor antibiotice sau le-o poate anula.

Ce să nu mănânci când iei antibiotice: alimente acide

Băuturile acidulate, sucurile din citrice, ciocolata sau ketchup-ul pot afecta capacitatea organismului de a absorbi eficient antibioticele.

Ce să nu mănânci când iei antibiotice: sarea şi laptele

Cu excepţia iaurtului, care are rolul de a echilibra flora intestinală şi de a proteja ficatul, laptele trebuie consumat cu moderaţie pe perioada tratamentului cu antibiotice, întrucât reduce absorbţia substanţelor active din medicamente.

Ce să nu mănânci când iei antibiotice: alimente bogate în fibre

Cerealele integrale, fasolea, lintea şi zmeura, de exemplu, încetinesc rata de absorbţie a medicamentelor, dar pot agrava şi diareea, în cazul în care stomacul a fost afectat de antibiotice.