Ce să mănânci în caz de enterocolită

1 2 jpg jpeg

Enterocolita mai este denumit─â ┼či ÔÇ×boala m├óinilor murdareÔÇť, dar poate fi cauzat─â ┼či de alimentele alterate. Apare ├«n urma infec┼úiei cu bacterii, virusuri, ciuperci sau parazi┼úi ┼či se poate transmite de la o persoan─â la alta. Se manifest─â prin diaree, stare de vom─â, crampe abdominale, febr─â, dureri musculare ┼či stare general─â de r─âu.

Boala apare ├«n urma prepar─ârii termice necorespunz─âtoare a alimentelor sau a consumului de ap─â contaminat─â. Din cauza episoadelor de vom─â ┼či de diaree se poate ajunge la deshidratare, care duce la dezechilibre hidro-electrolitice. ├Än cazul sugarilor, a b─âtr├ónilor sau a persoanelor care sufer─â de boli cronice, aceste dezechilibre sunt periculoase, deoarece pot pune via┼úa ├«n pericol.

Nu uita s─â te hidratezi corespunz─âtor

Principalul pericol ├«n prima zi este deshidratarea. De aceea, este recomandat─â hidratarea organismului. Se poate bea ceai de ment─â ne├«ndulcit, ap─â mineral─â sau plat─â ┼či suc de morcovi proasp─ât stors. Astfel se corecteaz─â pierderea de lichide ┼či de electroli┼úi. ├Än plus, ├«n lichidele consumate se pot ad─âuga s─âruri speciale, disponibile ├«n farmacii. B─âuturile se consum─â cu ├«nghi┼úituri mici, la intervale de 10 minute.

Info

În cazul enterocolitei provocate de virusuri este contraindicat tratamentul cu antibiotic.

Supele de legume ┼či orezul fiert sunt indicate

A doua zi, c├ónd episoade de vom─â au ├«ncetat, se pot introduce alimentele solide, dar care s─â nu suprasolicite stomacul. Sunt recomandate supele de legume, orez fiert simplu, br├ónz─â proasp─ât─â de vaci, m─âr copt, banan─â, p├óine pr─âjit─â ┼či carne fiart─â sau la gr─âtar. Sunt interzise alimentele greu de digerat, cum sunt pr─âjelile, dulciurile, fructele ┼či legumele crude, supele cu carne, br├ónzeturile grase, sucurile din fructe ┼či lactatele.

Diversifică meniul din a 3-a zi de la dispariţia simptomelor

├Än a treia ┼či a patra zi, meniul poate fi diversificat cu paste f─âinoase cu br├ónz─â la cuptor. De abia la 2-3 zile dup─â dispari┼úia tuturor simptomelor se poate reveni la regimul alimentar normal, format din fructe, legume, lactate ┼či supe ori ciorbe de carne.

Sfaturi pentru prevenirea enterocolitei

┬Ě Sp─âlarea m├óinilor cu ap─â ┼či s─âpun dup─â fiecare utilizare a toaletei.

┬Ě Preparea termic─â corespunz─âtoare a alimentelor, ├«ndeosebi carnea ┼či ou─âle.

┬Ě P─âstrarea ├«n condi┼úii optime, la rece, a alimentelor imediat dup─â ce au fost preparate.

┬Ě Consumul apei doar din surse sigure.

Dr. Theodor Voiosu, medic specialist gastroenterologie, Medicover, Bucure┼čti

Meniul copiilor trebuie ales cu mai mare pruden┼ú─â dec├ót al adul┼úilor, dar principiile sunt practic similare. Este important─â prevenirea deshidrat─ârii copiilor (aport corespunz─âtor de ap─â ┼či s─âruri, eventual chiar solu┼úii dedicate de rehidratare). Cel mai important aspect este c─â, de obicei, nu trebuie ├«ntrerupt─â alimenta┼úia (inclusiv al─âptatul), chiar dac─â aparent diareea persist─â.