Ce alimente trebuie să evite cei care suferă de diabet

1 2 jpg jpeg

Fără alimente procesate

Un meniu pentru diabetici trebuie să excludă alimentele procesate, cu multe grăsimi şi cu zahăr. Pe lista produselor interzise sunt untul, smântâna, untura, carnea grasă şi lactatele nedegresate.

În schimb, sunt indicate fructele, salatele de crudităţi, fructele oleaginoase (nuci, alune, fistic) şi seminţele. Ca să nu simtă lipsa fripturii de porc, diabeticii o pot înlocui cu carne slabă de curcan sau cu peşte. Iar regula meselor dese este de neîncălcat: cinci-şase mese regulate pe zi, bazate pe dieta prescrisă de medic.

În loc de zahăr, îndulcitori

Când ai diabet este foarte greu ca atunci când eşti la masă în familie să-i priveşti pe cei din jur cum se înfruptă din tot felul de dulciuri şi tu să te abţii. Soluţia? Diabeticii pot opta pentru mere coapte cu scorţişoară, o îngheţată şi o ciocolată de casă. Ai grijă când le prepari să foloseşti aspartan în loc de zahăr.

De asemenea, sucurile sunt interzise. Studiile specialiştilor de la Asociaţia Americană de Diabet au descoperit că acestea au numai efecte neplăcute: cresc nivelul glucozei în sânge, favorizează apariţia oboselii şi a senzaţiei de foame.

Citeşte şi:

- Iată cum recunoşti diabetul zaharat!

- Ceaiul negru ar putea reduce riscul de diabet

- 5 paşi ca să previi diabetul zaharat

Remineralizare cu seminţe de dovleac

Ştiai că peste 80% din persoanele care suferă de diabet au o cantitate mică de minerale în sânge? De aceea, medicii le recomandă să consume seminţe de dovleac, cel puţin de 2-3 ori pe săptămână.

Seminţele de dovleac sunt o sursă excelentă de minerale, precum magneziu, zinc, potasiu, fier şi cupru. Mai mult, scad nivelul colesterolului „rău“. Un alt aliment pe care-l pot consuma fără probleme cei care au diabet este fisticul.

Fisticul în coajă, nucile, migdalele, alunele, mâncate într-o cantitate mică, sunt ideale pentru gustări.