Ce alimente să eviţi în perioada postului

1 2 jpg jpeg

Unul dintre cele mai des folosite produse pe perioada postului este pateul vegetal. Din păcate aportul său nutriţional nu este tocmai satisfăcător pentru nevoile organismului tău. Deci, în primul rând evită acest aliment şi înlocuieşte-l cu pastă de măsline pe care o poţi face la tine în bucătărie, cu humus sau cu fasole bătută.

În felul acesta vei avea farte de proteină vegetală şi vei vedea că energia nu te va părăsi ci dimpotrivă. Poţi opta la micul dejun pentru un smoothie din fructe la care să adaugi seminţe de in, chia şi tărâţe de psyllium, şi să alternezi cu pastă de măsline sau humus.

Evită produsele vegetale

2 jpg jpeg

Când vorbim depre produse vegetale singurele acceptate în alimentaţia ta ar trebui să fie legumele şi fructele.

Mai ales pe perioada postului ai nevoie de un aport mare de fibre pentru a stimula digestia şi a ajuta sistemul excretor să funcţioneze corespunzător şi să elimine tot ce a acumulat până în prezent.

Asigură-te că bei suficientă apă astfel încât să nu fii deshidratat şi evită orice alt gen de produs vegetal care nu îţi va oferi decât o cantitate mare de coloranţi alimentari şi aditivi.

Citeşte cu atenţie pe etichetele produselor de post şi îndreaptă-te către alimentaţia sănătoasă.

Şi mâncarea de post are gust dacă ştii cum să combini alimentele.

Ai grijă de asemenea la consumul de ulei şi nu apela la prăjeli de nici un fel. Îndreaptă-te către mâncarea făcută la aburi, grill sau grătar.

Citeşte şi: Ce se întâmplă când ţii post negru 3 zile

Moderează consumul de făinoase

1 2 jpg jpeg

În această perioadă, având în vedere lipsa cărnii din alimentaţie, tentaţia de a creste consumul de făinoase este foarte mare,aspect ce va lăsa urme grele atât asupra sănătăţii tale cât şi asupra siluetei.

Nu mări consumul de pâine albă şi alege să o înlocuieşti cu cea integrală, iar dacă vrei să consumi humus sau pastă de măsline alege să înlocuieşti pâine cu felii de ardei gras sau castravete.

Pastele trebuie consumate cu moderaţie şi cât mai rar seara.

Tentaţia de dulce, pericol pentru siluetă

2 jpg jpeg

Dacă simţi nevoia de dulce în post îndreaptă-te către ciocolata cu o concentraţie de cacao mai mare de 50% şi nu mai mult de 2-3 pătrăţele la masă.

Chiar dacă are o concentraţie mare de cacao, nu înseamnă că nu poate să îţi afecteze formele, sănătatea sau somnul.

Compuşii din ciocolată îţi pot oferi o energie prea mare mai ales seara, în cazul în care în loc de desert o consideri o adevărată masă.

Celelalte produse de post precum biscuiţii, napolitanele sau covrigii de asemenea trebuie consumaţi cu moderaţie.

Alege întotdeauna să îţi satisfaci pofta de dulce cu un fruct precum mango, banană, papaya sau chiar citrice.

Capcana supelor instant

Una dintre cele mai mari capcane o reprezintă supele instant, chiar dacă tu crezi că apelând la aceste produse vei câştiga timp, din păcate nu vei câştiga şi sănătate, tocmai din cauza conţinutului nutriţional slab.

Alege mai bine să consumi o supă de legume sau o supă cremă făcută în casă, astfel vei avea control asupra calităţii ingredientelor folosite şi asupra cantităţii de condimente.