Cât de toxice sunt de fapt vopselele artificiale pentru ouă?

1 2 jpg jpeg

Ceea ce ar trebui să fie o activitate plăcută în familie se poate transforma din cauza pigmenţilor artificiali din vopselurile de ouă în ceva dăunător pentru organismul uman. De multe ori, vopseaua toxică pătrunde în ou şi se ia pe mâini. Astfel că trebuie să ai grijă cu ce alegi să le colorezi pentru a nu-ţi periclita sănătatea.

Specialiştii avertizează că aceste substanţe artificiale menite să coloreze ouălele de Paşti în nuanţe de roşu, galben pot provoca reacţii alergice, hiperactivitate ba chiar şi cancer. Bineînţeles, nu doar la aceste culori se rezumă pericolul.

Fereşte-te de coloranţii alimentari sintetici!

Pentru obţinerea unor culori cât mai frumoase, se folosesc substanţe pe bază de petrol, iar unele studii au relevat faptul că ceea ce face ouăle roşii poate produce apariţia tumorilor la şoareci, iar cea galbenă tumori la glandele suprarenale. Frumosul roşu este dat E122 (azorubină), un colorant roşu toxic. Acesta se utilizează de regulă pentru vopsirea articolelor vestimentare.

Se recomandă să cumperi vopsea de ouă numai din magazinele de specialitate şi să te uiţi cu atenţie la ingrediente şi perioada de valabilitate. Cei de la protecţia consumatorilor au efectuat în 2016 un studiu despre vopseaua de ouă, analizând 35 de produse. Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare, aceste produse având între 1 şi 10 E-uri. Printre substanţele care pun în pericol sănătatea sunt şi aditivii alimentari, corectori de aciditate şi agenţi de îngroşare. Din nefericire, unii producători de vopsea de ouă scot la vânzare alt tip de vopsea, nu cea alimentară ci pe cea tipografică, aceasta din urmă conţinând plumb.

Te-ar mai putea interesa: Cum deosebeşti ouăle proaspete de cele vechi

Obţine culori din plante

Pentru galben foloseşte turmericul, pentru albastru afinele, frunzele de la varza roşie sau sucul de la strugurii negri. Coaja verde a oului o poţi vopsi cu ajutorul fruzelor de spanac. Roşul ouălelor poate fi dat şi de sucul de de rodie. Culoarea galbenă o poţi obţine de la coaja de lămâie, ceaiul de muşeţel, iar portocaliul de la morcovi.