Cât de sănătoasă este SOIA
Soia îşi are originile în China şi Japonia, fiind un aliment de bază în regimul vegetarian sau în perioada postului, când se renunţă la carne şi lactate, deoarece constituie o importantă sursă de proteine.
În ultima perioadă, au apărut controverse cu privire la adevăratele beneficii şi pericole la care se expun cei care consumă produse preparate pe bază de soia, în special legate de soiurile modificate genetic.
Părerile specialiştilor sunt împărţite, însă nimeni nu contestă proprietăţile benefice pe care soia le are, precum conţinutul bogat în proteine, lecitină, acizi graşi Omega3, fibre, fosfor, zinc dar şi efectele în ceea ce priveşte buna funcţionare a tractului digestive.
Unele studii arată că anumiţi compuşi din soia pot regla nivelul de colesterol şistimulează regenerarea celulară. Cu toate acestea, ca în cazul oricărui aliment, măsura este cheia, iar consumul în cantităţi moderate nu reprezintă un risc pentru sănătate.
Tofu în saramură
100 g
Calorii: 145
Proteine: 13,3
Lipide: 4,1
Carbohidraţi: 8,3
Lapte de soia
100 ml
Calorii: 43
Proteine: 3,5
Lipide: 2
Carbohidraţi: 1,6
Iaurt din soia
100 g
Calorii: 75
Proteine: 2,8
Lipide: 1,7
Carbohidraţi: 11,5
Pate vegetal cu soia şi măsline
100 g
Calorii: 201,1
Proteine: 12,4
Lipide: 7,4
Carbohidraţi: 20,1
Şniţele din soia
100 g
Calorii: 280
Proteine: 50
Lipide: 1,5
Carbohidraţi: 3,1
Sos de soia
100 g
Calorii: 72
Proteine: 12,6
Lipide:0,1
Carbohidraţi: 6,7
Făină de soia
100 g
Calorii: 450
Proteine: 18
Lipide: 18
Carbohidraţi: 54
Hamburger din soia
100 g
Calorii: 145
Proteine: 14
Lipide: 3
Carbohidraţi: 14