Cât de periculoasă este maioneza

1 2 jpg jpeg

Acest preparat are un gust de la care nu se pot abţine foarte mulţi. Aşa că, nu e deloc ciudat faptul că maioneza se foloseşte în foarte multe preparate: la salate, în sandwich-uri, la peşte, în diferite mâncăruri cu aspic, alături de unele legume, chiar şi la ouă şi în multe altele.

Însă, nutriţioniştii avetizează că acest aliment nu este deloc bun pentru organism şi că nu ar trebui să consumăm mai mult de o linguriţă de maioneză pe zi, iar dacă am putea să îi excludem cu totul din alimentaţia noastră am avea numai de câştigat. Cât de periculoasă este maioneza: îngraşă rapid! Maioneza este un praparat greu de digerat, hipercaloric şi plin de grăsimi. Iar dacă aceasta este din comerţ (nu una preparată în casă), lista cu motivele pentru care nu ar trebui ca acest aliment să existe pe lista noastră de cumpărături este şi mai lungă: conţine conservanţi, coloranţi, emulgatori, agenţi de îngroşare, potenţiatori de gust.

Grăsimile prezente în maioneză sunt în principal nesaturate (din ulei), dar ea conţine şi colesterol (din ou). 100 de grame de maioneză conţin nu mai puţin de 733 de calorii.

Asta înseamnă că dacă ne vom obişnui să consumăm acest preparat, nu ar trebui să ne mire faptul că în scurt timp va trebui să ne schimbăm hainele pentru că acestea nu ne vor mai încăpea.

Pe lângă faptul că îngraşă, maioneza afectează şi stomacul. Din cauza faptului că acest produs este foarte gras, bogat în calorii şi cresc nivelurile de trigliceride, maioneza dăunează ficatului.

În plus, acest preparat conţine şi grăsimi transcarogene. Ea devine extrem de dăunătoare atunci când este păstrată în recipient de platic.

Pe eticheta recipientului de maioneză din comerţ apare scris mare conţinutul de 3% gălbenuş de ou. Spre deosebire de albuş, această parte a oului este foarte bogată în colesterol.

Dacă are valori peste limită, odată pătruns în circuitul sangvin, colesterolul duce la formarea depozitelor de grăsimi pe pereţii interiori ai arterelor. În timp, cu cât aceste depozite se măresc, creşte foarte mult şi riscul de boli cardiovasculare.