Când devin ciupercile toxice?

1 2 jpg jpeg

O alegere sănătoasă mai ales dacă eşti la dietă sau ţii post, mai ales pentru că acestea au în proporţie de 80% celulele aseamănătoare cu cele umane. Aduc un plus de vitamina D, pe care îl putem sintetiza doar noi şi animalele.

Fii atent dacă mergi să le procuri tu singur din pădure deoarece şi în România există soiuri toxice, cel mai bine ar fi să le achiziţionezi de la magazinele cu aviz de comercializare.

Nu le prepara termic prea mult

2 jpg jpeg

De preferat ar fi să le consumi preparate la grătar sau în salate. Ca să verifici dacă sunt toxice sau nu, pune o lingură de argint în apa în care fierb, dacă aceasta nu se înnegreşte atunci ele sunt toxice.

În plus, atunci când le tai, cele comestibile îşi schimbă imediat culoarea, însă trebuie să ai grijă că şi ciupercile comestibile, dacă sunt foarte bătrâne pot deveni toxice.

Nu folosi la gătit apa în care au fiert ciupercile. Recipientul în care alegi să le găteşti este foarte important. Acesta nu trebuie să aibă smalţul sărit pentru că vor intra în reacţie cu fierul. Şi ar fi indicat să le găteşti într-o bază grasă nu în apă.

De asemenea, evită să le consumi alături de alcool sau mai grav să le găteşti alături de alte preparate în alcool, şi în acest caz pot deveni toxice.

Şi nu în ultimul rând, consumă-le proaspete, nu le lăsa mai mult de două zile în frigider mai ales după ce le-ai gătit, deoarece devin toxice.

Află cât de sănătoase sunt ciupercile AICI

Ciupercile nu se smulg

2 jpg jpeg

Dacă le culegi tu asigură-te că ai un cuţit la îndemână, deoacere acestea trebuie recoltate prin tăiere nicidecum prin smulgere, în felul acesta ele vor ieşi şi la anul. Asigură-te că te-ai documentat bine înainte să mergi la cules de ciuperci, la noi în ţară există un specimen otrăvitor cunoscut sub denumirea de amanita, chiar şi 10 grame din această ciupercă este considerata ca fiind o doză letală.

Totuşi există şi un lucru bun şi anume că sporii de la speciile toxice nu se încrucişează niciodată cu cei de la speciile comestibile, însă dacă le prepari împreună se vor contamina cu siguranţă.

Astfel că este necesar să fii atent când le culegi, să le speli sub un jet puternic de apă şi să le tamponezi uşor cu un şervet absorbant.