Cafeaua, sursă de energie, dar şi de epuizare

1 2 jpg jpeg

Se ştie că foarte mulţi oamenii nu îşi pot începe ziua fără binevenita ceaşca de cafea, care, uneori, ţine locul micului dejun. Pe lângă faptul că acest obicei nu este deloc sănătos veţi fii surprinşi să aflaţi că obiceiul de a consuma cafea pe parcursul întregii zile este dăunător.

Cafeaua, sursă de energie, dar şi de epuizare

Majoritatea persoanelor care consumă cafea nu se pot opri la o singură ceaşcă dimineaţa. Acestea continuă să consume cafeaua pe tot parcursul zilei, ajungând ca până la finalul ei să consume o cantitate foarte mare.

Datorită cofeinei pe care o conţine, cafeaua stimulează sistemul nervos, creşte capacitatea intelectuală şi reduce starea de oboseală, acesta din urmă fiind principalul motiv pentru care este consumată.

În cantităţi mari, consumul cafelei poate provoca starea de epuizare, dar duce şi la dependenţă.

Dependenţa este adeseori confundată cu obişnuinţa

Ştii că eşti dependent de cafea atunci când nevoia pentru consumul ei creşte odată cu pofta. Această dependenţă, însă, poate aduce palpitatii, insomnii, nelinişte, stări depresive, tremur şi slabiciune musculară, dar şi tulburări la nivelul tubului digestiv.

De asemenea, riscurile afecţiunilor cresc în cazul în care este consumată de adolescenţi sau de copii, dar şi în mod special de persoanele care suferă de afecţiuni cardiace.

Consumată în cantităţi mici, cafeaua este binevenită datorită bunei dispoziţii pe care o creează, însă, pe parcursul zilei este bine ca aceasta să fie înlocuită cu apă şi sucuri naturale din fructe proaspete.