Cafea pregătită acasă ori la cafenea - ce variantă ți se potrivește?

Ritualul cafelei de dimineață este un răsfăț pentru mulți dintre noi. Indiferent dacă preferi o cafea luată de la cafeneaua din colț sau confortul ceștii pregătite chiar de tine, alegerea dintre cele două este o preocupare pentru mulți. Deși fiecare are avantajele sale, înțelegerea implicațiilor asupra sănătății precum și alte aspecte (costuri, mediu etc) te poate ajuta să iei decizii informate. Citește în continuare pentru a afla ce variantă de cafea ți se potrivește.
Ce beneficii are cafeaua?
Cafeaua este o băutură consumată de milioane de oameni la nivel global; de fapt, se estimează un consum de peste două miliarde de cești pe zi. Există două forme de cafea, din boabe arabica și din boabe robusta. Tipul de boabe de cafea, modul în care sunt cultivate și metoda de procesare influențează în mod deosebit gustul băuturii tale.
Consumul regulat de cafea este asociat unui plus de energie, agilitate mentală, stimularea metabolismului și protejarea sistemului nervos.
Avantajele și dezavantajele cafelei de acasă
Ce alegem? O cafea pregătită acasă sau la cafenea? Această întrebare preocupă multe persoane care vor să aibă grijă de starea lor de bine.
Răspunsul nu este atât de simplu precum ai crede. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele cafelei pregătite acasă.
Avantajele cafelei de acasă
● Controlul ingredientelor - prin pregătirea cafelei acasă, ai mai mult control asupra ingredientelor și cantităților folosite. Poți alege boabe de cafea de calitate foarte bună, cantitatea de cafea sau de apă (poți alege chiar să folosești apă filtrată) și poți evita aromele artificiale și zahărul adăugat. Mai mult, poți pregăti cafeaua cu lapte, frișcă sau alte ingrediente, în cantitățile dorite de tine;
● Producție mai mică de deșeuri - prin folosirea unei cești de cafea din porțelan în locul produselor de unică folosință, reduci din producția de deșeuri;
● Costuri mai mici - pe termen lung, folosirea aparatului de cafea capsule sau a unei alte forme de preparare a cafelei acasă te ajută să faci economii, prin comparație cu servirea băuturii la cafenea;
● Plus de sănătate - dacă optezi pentru apă filtrată și boabe de cafea de calitate, vei obține o băutură savuroasă, cu un conținut ridicat de antioxidanți.
Dezavantajele cafelei de acasă
● Timpul necesar - dacă vrei să pregătești cafeaua acasă, va trebui să te organizezi și să dedici timp acestei activități. Însă, dacă alegi un espressor cu capsule, va fi mai comod și mai rapid;
● Echipamentul necesar - achiziția unui aparat de cafea, eventual prevăzut cu o râșniță, implică un cost inițial mai mare, însă acesta se va recupera în scurt timp.
Avantajele și dezavantajele cafelei servite la cafenea
Cafenelele sunt o parte integrantă a vieții moderne, însă cafeaua servită într-un local special vine cu anumite avantaje și dezavantaje. Să le descoperim.
Avantajele cafelei de la cafenea
● O mare varietate - o cafenea, mai ales dintr-un oraș mare, îți pune la dispoziție o mare varietate de opțiuni de cafea, inclusiv de specialitate, diferite combinații și gusturi;
● Cafea de calitate - o cafea realizată cu un aparat profesional și făcută corect, depășește ca gust și savoare ce poți face acasă;
● Atmosfera caldă și primitoare - multe persoane aleg să ia cafeaua la cafenea pentru atmosferă. Atât designul cafenelei, cât și compania pe care o ai fac din servirea cafelei mai mult decât un moment de energizare.
Dezavantajele cafelei de la cafenea
● Lipsa controlului asupra ingredientelor folosite - adesea, băuturile de la cafenea conțin cantități mari de zahăr, siropuri aromate, frișcă din surse necunoscute, lapte integral etc., ceea ce poate crește conținutul caloric și afectează sănătatea, mai ales dacă este vorba de un consum regulat;
● Prețul - o cafea consumată la cafenea este mai scumpă pe termen lung, indiferent dacă o servești simplă sau cu diferite ingrediente suplimentare.
Ce să alegi?
În general, cafeaua pregătită de tine, acasă, este considerată varianta mai sănătoasă, deoarece îți permite controlul asupra ingredientelor folosite și eviți folosirea aditivilor.
Chiar și în lipsa aromelor și a siropurilor, dacă alegi boabe de cafea de calitate și folosești un espressor calitativ, vei obține o ceașcă la fel de bună precum cea de la cafenea. Iată câteva sfaturi utile pentru a pregăti o cafea mai sănătoasă:
● Alege boabe de cafea de calitate, din surse sigure și organice;
● Limitează consumul de zahăr și arome artificiale;
● Consumă cafea cu moderație;
● Alege să folosești apă filtrată, pentru a obține o cafea cât mai savuroasă.
În final, alegerea dintre cele două variante, cafeaua pregătită acasă și cea luată din cafenea, depinde și de stilul tău de viață și de preferințe.
Deși cafeaua de acasă îți oferă un plus de control asupra ingredientelor, servirea în oraș vine adesea, la pachet, cu o întâlnire cu prietenii. Prin informarea corectă cu privire la calitatea boabelor de cafea, a metodelor de preparare, a apei folosite și a altor ingrediente pe care le poți adăuga, te poți bucura de o ceașcă de cafea și, în același timp, poți face o prioritate din sănătatea ta.
Sursa foto: Shutterstock