Beneficiile dovleacului asupra sănătăţii

1 2 jpg jpeg

Benefic pentru vedere

Un mare merit al dovleacului este acela că păstrează vederea sănătoasă. Acest lucru se datorează conţinutului bogat de vitamina A, potrivit medicilor americani de la National Institute of Health. Cum dovleacul are şi un conţinut ridicat de luteină, acesta are efect protector împotriva radicalilor liberi, deci previn apariţia unor boli ale ochilor.

De ajutor în curele de slăbire

Dovleacul este o sursă importantă de fibre, ceea ce înseamnă că este de ajutor persoanelor care se află la cură de slăbire. Totodată, are şi un conţinut scăzut de calorii, 100 de grame conţinînd 12 calorii. Acesta este şi săţios, de aceea poate fi servit chiar şi la cină.

Protejează pielea

Betacarotenul conţinut de dovleac este o barieră care protejează pielea de efectul negativ al radicalilor liberi. Aşadar, este de ajutor pentru menţinerea sănătăţii pielii, cât şi pentru a-i menţine elasticitatea. Mai mult, previne apariţia ridurilor. Reduce şi apariţia rscului de cancer şi, datorită conţinutului bogat de potasiu are un rol protector pentru inimă.

Pentru o bună funcţionare a sistemului imunitar

Dovleacul este bogat în vitamina C, ceea ce înseamnă că ajută la menţinerea unui sistem imunitar puternic, pentru a face faţă răcelilor şi virozelor de sezon. O felie de dovleac copt, pe zi, este ideală, spun specialiştii.

Are, de asemenea, şi un conţinut bogat de calciu, ceea ce înseamnă că protejează împotriva bolilor oaselor. În urma unui studiu al cercetătorilor britanici, s-a descoperit că persoanele care au consumat în fiecare zi 100 de grame de dovleac au avut un risc mai scăzut de a dezvolta artroză.