Beneficiile consumului de cire┼če

2 jpg jpeg

Pe l├óng─â binecunoscutul lor efect diuretic, trebuie ┼čtiut c─â, ├«n func┼úie de soiul lor, cire┼čele au efecte terapeutice diferite.

De exemplu, cire┼čele galbene sau cele cu o culoare mai deschis─â au un efect diuretic mai puternic, fiind de mare ajutor ├«n stimularea digestiei.

├Än schimb, cire┼čele de un ro┼ču mai ├«nchis sau cele negre au efecte antioxidante puternice, acestea fiind benefice pentru tratarea bolilor degenerative, a afec┼úiunilor cardiace sau vasculare ┼či ├«mpotriva anumitor forme de cancer.

├Än final, cire┼čele amare sunt excelente ├«n tratarea durerilor musculare, a ├«mb─âtr├ónirii premature, a afec┼úiunilor inflamatorii, a bolilor hepatice ┼či a tumorilor maligne sau benigne. Iat─â, a┼čadar, c├óteva dintre efectele benefice pentru s─ân─âtate ale consumului de cire┼če!

Beneficiile consumului de cire┼če: lupt─â ├«mpotriva anemiei

Bogate ├«n fier, cire┼čele pot fi un remediu natural eficient ├«n cazul anemiei cauzate de lipsa de fier din organism. Fructele au o cantitate important─â de fier, care favorizeaz─â procesele de oxigenare a creierului, ├«mbun─ât─â┼úind activitatea cerebral─â ┼či procesele de memorare, de aten┼úie ┼či de ├«nv─â┼úare.

Beneficiile consumului de cire┼če: trateaz─â acneea

Datorit─â propriet─â┼úilor antiinflamatoare ┼či detoxifiante, cire┼čele sunt de ajutor ┼či ├«mpotriva acneei. Antioxidan┼úii din aceste fructe ajut─â organismul s─â lupte cu radicalii liberi, care duc la apari┼úia ridurilor.

Beneficiile consumului de cire┼če: previn apari┼úia infec┼úiilor

Datorit─â vitaminei C, aceste fructe ajut─â la ├«nt─ârirea sistemului imunitar. A┼čadar, dac─â vrei s─â cape┼úi imunitate, consum─â cire┼če din bel┼čug. Totodat─â, aceste fructe sporesc capacitatea organismului de a lupta cu infec┼úiile.

Beneficiile consumului de cire┼če: atenueaz─â simptomele artritei

Cire┼čele reduc inflama┼úiile articula┼úiilor, ceea ce le face ideale pentru cei care sufer─â de artrit─â. Este indicat s─â bei un pahar cu suc de cire┼če zilnic, o lun─â, sau m─ân├ónc─â 200 de grame de fructe proaspete pe zi.

De asemenea, cire┼čele reduc riscul de apari┼úie al atacurilor de gut─â, afec┼úiune care se manifest─â prin dureri puternice la nivelul articula┼úiilor.

Beneficiile consumului de cire┼če: leac contra insomniei

Dac─â ai probleme cu somnul ┼či ├«┼úi este foarte greu s─â adormi, bea c├óte un pahar cu suc natural de cire┼če sau consum─â aproximativ 250 de grame de fructe proaspete, cu dou─â ore ├«nainte de culcare. Cire┼čele con┼úin melatonin─â, substan┼ú─â care ajut─â la reglarea somnului.

Beneficiile consumului de cire┼če: previn apari┼úia cancerului

Antocianinele pe care le con┼úin cire┼čele ├«┼úi ofer─â protec┼úie ├«mpotriva radicalilor liberi, care au fost asocia┼úi cu apari┼úia unor tipuri de cancer. Mai multe studii au ar─âtat c─â aceste fructe delicioase ┼či zemoase ├«mpiedic─â ├«nmul┼úirea celulelor canceroase ├«n cazul cancerului de colon.

Beneficiile consumului de cire┼če: ideale ├«n curele de sl─âbire

Cire┼čele con┼úin peste 75% ap─â, tr─âs─âtur─â care le face ideale ├«n curele de sl─âbire, deoarece au pu┼úine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, confer─â senza┼úia de sa┼úietate, gra┼úie fibrelor solubile din compozi┼úie, ┼či scad nivelul de colesterol negativ din organism.

Beneficiile consumului de cire┼če: vindec─â depresia

Profesorul doctor Russell J. Reiter, neurolog la The University of Texas Health Science din San Antonio, sus┼úine c─â melatonina din cire┼če este de un real ajutor ├«mpotriva simptomelor depresiei.

Astfel, consum├ónd cel pu┼úin 600 de grame de cire┼če zilnic, starea emo┼úional─â se va ameliora vizibil prin revenirea gradat─â a optimismului, a tonusului psihic ┼či a celui mental.