Beneficiile cerealelor integrale

2 jpg jpeg

Pe rafturile magazinelor întâlnim cereale rafinate şi integrale. În vreme ce primele sunt sărăcite de substanţele benefice şi, în plus, au zahăr adăugat, cele integrale au o mulţime de beneficii. Învelişul exterior al bobului cerealelor integrale, mai precis tărâţa, este compus din fibre, acizi graşi Omega-3, vitamine şi minerale.

Endospermul, partea principală, este bogat în amidon, iar germenul, a treia şi cea mai mică parte a cerealelor conţine acid folic, vitaminele B1 şi E, fosfor şi magneziu. Cerealele rafinate, care au rămas fără înveliş exterior şi germen, au, într-adevăr, o textură mai uşoară şi apetisantă şi un termen de valabilitate mai mare, însă nu mai conţin substanţe nutritive şi fibre.

Orzul, bogat în antioxidanţi

Dintre toate cerealele integrale, orzul conţine cel mai puţin amidon. Substanţele nutritive din compoziţia lui susţin nervii, muşchii şi previn cancerul.

Clorofila din conţinutul orzului combate efectele cancerigen al tutunului, grăbeşte vindecarea rănilor, stimulează refacerea ţesuturilor şi inhibă dezvoltarea bacteriilor. Poţi înlocui făina de grâu cu cea de orz integral, în special când ai probleme serioase cu constipaţia. Orzul este ideal pentru micul dejun.

Orez brun previne diabetul zaharat

Studiile arată că orezul brun scade riscul de apariţie a diabetului zaharat, comparativ cu cel alb. Dacă incluzi în meniul tău cel puţin 2 porţii de orez brun pe săptămână, riscul de a dezvolta diabet zaharat scade considerabil, desigur, dacă ai o dietă echilibrată. Orezul brun este o sursă valoroasă de minerale precum seleniul şi manganul.

Secara fortifică organismul

Secara are în compoziţie substanţe care întăresc sistemul imunitar: săruri minerale (fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu), proteine, aminoacizi esenţiali, vitamina A, cele din complexul B, C, E, K şi fibre.

Toate aceste component au acţiune depurativă, antiinflamatoare, remineralizantă, emolientă şi laxativă. Secara este un aliat şi în afecţiunile cardiovasculare, în caz de hipertensiune arterială, ateroscleroză, fiind benefică şi în combaterea afecţiunilor renale.

Ovăzul protejează digestia

Bogat în fibre solubile, ovăzul ajută sistemul digestiv să funcţioneze normal. De asemenea, conţine proteine, grăsimi bune şi minerale, inclusiv calciu, magneziu, fier şi vitamine din grupul B.

Are indice glicemic scăzut, reglând nivelul de zahăr din sânge, prevind apariţia diabetului. De asemenea, în compoziţia acestuia se găseşte un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi şi reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Atenţie!

Nu orice fel de pâine, paste sau fulgi de culoare mai închisă conţin cereale integrale. Adesea, culoarea este rezultatul adaosului de coloranţi în preparatul respectiv. Pentru a fi sigur că alegi produse din cereale integrale, citeşte eticheta!

Hrişca ajută la slăbit

Dacă ai carenţe de minerale, este bine să incluzi această cereală în dieta zilnică, deoarece este o sursă importantă de magneziu, fier şi cupru. În plus, conţine acizi graşi Omega-3, complexul de vitamine B şi alte substanţe nutritive valoroase care pot detoxifica organismul, protejând ficatul. Reduce colesterolul „rău“ şi este de ajutor în cura de slăbire.

Ştiai că…

… fiind sursă importantă de proteine, calciu, potasiu, acizi graşi esenţiali, aminoacizi şi fibre solubile, quinoa ţine sub control pofta de mâncare? De aceea, este un aliat în curele de slăbire.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist-diabetolog, Centrul Medical Asteco, Cluj-Napoca

„Cerealele induc senzaţia de saţietate rapid şi inhibă pofta de dulciuri. În plus, acestea reglează tranzitul intestinal, previn îngrăşarea şi alungă oboseala. Sunt ideale pentru micul dejun. Este indicat un consum în cantităţi mici, în general sub 30 gde cereale integrale, cu lapte, sucuri naturale sau asociate cu fructe uscate ori cu seminţe. În cazul diabeticilor, se recomandă cerealele simple, fără adaosuri, pentru a nu influenţa nivelul glicemiei.“