Avantajele şi dezavantajele ceaiului şi cafelei

1 2 jpg jpeg

Ceaiul alb previne obezitatea

Mai multe studii recente au fost analizate de oameni de ştiinţă pentru a vedea beneficiile şi dezavantajele consumului de ceai (negru sau alb) şi cafea, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Astfel, ceaiul alb este util în prevenirea obezităţii, în timp ce băutorii de cafea sunt mai puţin predispuşi să sufere de Alzheimer.

De asemenea, ceaiul poate fi util în prevenirea diabetului de tip I, scade riscul de infarct şi protejează împotriva cancerului şi a bolilor cardiovasculare.

Mai puţin stres pentru iubitorii ceaiului negru

Consumatorii de ceai negru au un nivel mai scăzut de cortizol, un hormon eliberat în condiţii de stres. Totuşi, potrivit unei alte cercetări, adăugarea de lapte în ceaiul negru ar putea anula beneficiile acestuia din urmă, legate de protecţia împotriva cancerului.

Un alt factor de risc ţine de provenienţa ceaiului consumat. Este posibil ca frunzele de ceai să conţină pesticide, pe lângă cantitatea mare de tanin găsită în ele, acesta din urmă reducând absorbţia fierului în organism, ceea ce poate duce la anemie.

Te-ar mai putea interesa şi:

- Câtă cafea este bine să bem?

- Cafeaua, aroma care ne trezeşte... sănătatea

- Cafeaua, sursă de energie, dar şi de epuizare

Ceaiul alb, bogat în antioxidanţi

Experţii sfătuiesc băutorii de ceai verde să aleagă sortimentul alb, deoarece e făcut din mugurii şi frunzele foarte tinere ale arbustului de ceai şi conţin mai puţine substanţe nedorite.

Ceaiul alb e bogat în antioxidanţi, ceea ce înseamnă că poate fi mai eficient în protejarea faţă de unele maladii, comparativ cu ceaiul verde. Antioxidanţii din ceaiul alb au potenţial antiîmbătrânire şi pot preveni unele forme de cancer, dar şi inflamaţiile şi bolile de inimă, pe lângă utilitatea în ceea ce priveşte prevenirea obezităţii, inhibând dezvoltarea de noi celule adipoase.

Unele studii au găsit o legătură între consumul de ceai prea fierbinte şi cancerul de esofag. Pe de altă parte, consumul de ceai verde a scăzut cu până la 60% riscul de cancer de esofag în cazul femeilor, potrivit unui alt studiu.

Cafeaua reduce riscul de gută

În ceea ce priveşte cafeaua, băutură considerată a fi mai puţin benefică pentru sănătate, unele cercetări au descoperit că licoarea neagră are unele avantaje pentru sănătate. Bărbaţii care beau cafea au un risc mai mic de a suferi de diabet de tip II, de gută, cancer hepatic şi ciroză. De asemenea, cafeaua poate preveni instalarea bolii Alzheimer.

O altă cercetare a arătat că eficienţa analgezicelor este crescută de consumul de cafea, iar bătrânii se pot bucura de o îmbunătăţire a memoriei pe termen scurt şi de timpi de reacţie mai buni dacă beau cafea.

Oamenii de ştiinţă cred că o serie de compuşi chimici din cafea pot fi utilizaţi pentru a realiza noi medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare şi a insomniei.

Culoarea danturii, afectată la băutorii de cafea

Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că această băutură scade fluxul sangvin şi afectează sănătatea dinţilor, pe lângă faptul că influenţează culoarea danturii.