Alimente de post care îţi dau energie

1 2 jpg jpeg

Pentru că în post sunt interzise cu desăvârşire carnea, ouăle şi lactatele, care reprezintă hrana de bază în cea mai mare parte a anului, persoanele care vor ţine tot postul trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidraţi, vitamine şi minerale de care este nevoie atât pentru sănătatea organismului cât şi pentru randamentul în activităţile de zi cu zi.

În post, ai grijă să mănânci între 48 şi 60 grame de proteine zilnic, care să constituie în jur de 15%-20% din numărul total de calorii consumate în fiecare zi. Iată ce surse bogate de proteine poţi consuma în post!

Alimente de post care îţi dau energie: nucile, migdalele, fisticul şi alunele

Acestea sunt sunt săţioase şi hrănitoare şi pot înlocui oricând gustarea de la ora 11 sau pe cea de după-amiază, de la ora 5. Nu mâncaţi însă mai mult de o mână de fructe uscate pe zi, adică 50 de grame.

Ciupercile conţin multe proteine, aşa că pot înlocui carnea şi aportul ei nutritiv cu succes. În plus, ciupercile pot fi folosite şi pentru alte mâncăruri, precum sarmale, supe, ciorbe etc.

Leguminoasele sunt altă sursă importantă de proteine, în special dacă mănânci linte sau fasole. O cană de linte conţine 18 grame de proteine, iar o cană de fasole, 15,5 grame.

Fructele oleaginoase, adică migdale, fistic, caju lor reprezintă surse importante de proteine:

30 g de caju = 4,4 grame proteine 30 g de seminţe de susan = 8 grame de proteine 60 g de alune de pădure = 5 grame proteine 30 g fistic = 5,8 grame proteine 2 linguri de migdale = 4 grame proteine

Avocado - face parte din categoria acelor alimente de post care iti dau energie

Un singur fruct de avocado înmagazinează 4 grame de proteine, ceea ce îl plasează direct în topul alimentelor cu cele mai mari valori de proteine.

Astfel, acest fruct este ideal în dietă, deoarece proteinele ajută la arderea eficientă a grăsimilor şi favorizează dezvoltarea musculaturii. În plus, toate aceste proteine sunt în întregime folosite de corp, în timp ce anumite proteine din carne nu sunt absorbite complet de organism.

Brânza tofu

Un aliat de nădejde al vegetarienilor, brânza vegetală sau ,,tofu" nu trebuie să lipsească nici ea din meniul tău în perioada postului. O cantitate de 9 grame de proteine ajunge în organismul tău cu fiecare 100 de grame de tofu consumate.