Alimente care scad colesterolul "rău"

1 2 jpg jpeg

Colesterolul nu este dăunător dacă nu depăşeşti limita de 145 g în întreg organismul. Fără el ar fi dificil să te concentrezi, să memorezi sau să ai energie. În exces însă, se poate depune pe vasele de sânge, îngustându-le şi crescând riscul apariţiei bolilor de inimă. Dar, din fericire, remediile naturale pot face minuni.

Cireşele şi vişinele

O ceaşcă şi jumătate de cireşe sau vişine ori o cană de suc natural pe zi sunt de ajuns pentru a scădea nivelul colesterolului. Mai mult, reduci cu 50% riscul unei inflamaţii a vaselor sanguine. Secretul eficacităţii lor este pigmentul numit antocianină care le dă şi culoarea specifică şi care poate împiedica şi formarea cheagurilor de sânge.

Miere, scorţişoară şi ceai negru

Iată combinaţia ideală pentru a scăpa de colesterolul în exces! Trei căni de ceai pe zi, în care ai pus de fiecare dată câte o lingură de miere şi o linguriţă şi jumătate de scorţişoară pudră, scad colesterolul cu până la 12%. O alternativă este extractul de ceai negru. Trei capsule de extract a câte 100 mg, luate în fiecare zi, au efect garantat. Atenţie, cura nu trebuie să depăşească trei luni!

Arahidele

Un remediu gustos, arahidele te ajută şi ele să reduci colesterolul şi să eviţi depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Datorită conţinutului bogat în compuşi vegetali numiţi fitosteroli, arahidele opresc absorbţia colesterolului rău. O mână de arahide pe zi asigură scăderea cu până la 50% a riscului de producere a unui atac de cord din cauza colesterolului mărit. În schimb, dacă sunt consumate în exces, devin dăunătoare din cauza grăsimilor.

Ciocolata amăruie

Dacă ciocolata amăruie este pe gustul tău înseamnă că eşti o norocoasă. Cu cât conţine mai multă cacao, cu atât este mai eficientă în lupta contra colesterolului. Totul e să nu mănânci mai mult de două pătrăţele de ciocolată pe zi. În cazul în care îţi displace gustul amar al acestui desert cu efect vindecător, poţi alege una dintre variantele cu mentă sau cu alune de pădure existente în magazine.

Migdale

Între 50 şi 100 g de migdale pe zi, consumate timp de cinci zile pe săptămână, sunt de ajuns pentru a scădea cu 16% cantitatea de colesterol rău din organism. Acest fapt se datorează conţinutului de grăsimi omega-9 şi omega-3, dar şi vitaminelor (E, A, complexul B) şi mineralelor (potasiu, fier, calciu, magneziu). În plus, migdalele au fibre alimentare, circa 7 g la suta de grame, care detoxifică organismul.

Consumă maximum 300 mg de colesterol pe zi, ştiind că:

100 g de ficat – 300 mg

100 g de carne de pasăre – 60 mg

100 g de tort – 260 mg

100 g de unt – 250 mg

Un ou fiert – 225 mg

100 g de îngheţată – 45 mg

30 g de brânză – 27 mg