Alimente care combat Alzheimerul

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii au observat că nivelurile serice (concentraţia în serul sanguin) a doi anumiţi antioxidanţi - vitamina C şi beta-carotenul - erau semnficativ mai mici la participanţii cu Alzheimer decât la cei sănătoşi.

Nu au fost observate diferenţe în ceea ce priveşte nivelul altor antioxidanţi precum licopenul, vitamina E, coenzima Q10.

Alimentele bogate în vitamina C şi în betacaroten te feresc de această boală minală

De asemenea, oamenii de ştiinţă bănuiesc că aşa-numitul stres oxidativ, care împiedică utilizarea optimă a oxigenului în organismul uman, este un alt factor care favorizează dezvoltarea bolii.

Această bănuială i-a stimulat să încerce să afle dacă antioxidanţii (care combat stresul oxidativ) ar putea proteja creierul împotriva degenerării. Aşa au ajuns la concluzia că, fructele şi legumele (bogate în vitamina C şi în beta-caroten) ar putea juca un rol în lupta împotriva demenţei de tipul bolii Alzheimer.

Iată ce alimente nu ar trebui să nu lipsească din alimentaţia ta:

Portocale, pomelo şi grepfrut

Vitamina C se găseşete în fructe citrice, precum portocale, manadarine, pomelo, grepfrut sau lămâi. Aceste fructe previn Alzheimerul. Ca acest lucru să se întâmple, trebuie să consume cel puţin unul dintre aceste fructe în fiecare zi.

Ardei gras şi ierburi aromatice

Şi ardeii graşi (cei galbeni, dar şi cei roşii) sunt bogaţi în vitamina C. O jumătate de cană de ardei gras conţine peste 140 mg de vitamina C.

De asemenea, un alt aliment care conţine din plin vitamina C este cimbrul. Acesta are cel mai mare aport de vitamina C dintre ierburi cu 160 mg de vitamina C per 100 g de cimbru. Şi pătrunjelul este bogat în această vitamină. El conţine 133 mg la o porţie de 100 de grame. Aşa că, şi ardeii, dar şi aceste ierburi aromatice trebuie incluse în alimentaţia ta. Asta dacă vrei ca această afecţiune să te ocolească.

Broccoli, conopidă şi varză de Bruxelles

Şi broccoli, conopida şi varza de Bruxelles sunt alimente care pot să combat această maladie. Toate acestea conţin o cantitate mare de vitamina C. În acest sens, broccoli este campionul, cu un conţinut de 89 mg la 100 g.

Roşii

Nici roşiile nu ar trebui să lipsească din alimentaţia ta, dacă vrei să stai la distanţă de această maladie. Şi aceste legume conţin o cantitate mare de vitamina C. O porţie de 100 de grame de roşii conţine 100 mg de vitamina C (adică mult mai mult decât necesarul zilnic).

Morcovi, spanac şi caise

Pe de altă parte, şi alimentele care au beta-carotenul te feresc de Alzheimer. Beta-carotenul îl găsim în morcovi, spanac ş caise.

Andive, dovleci şi prune

Alimente bogate în beta-caroten sunt şi sparanghelul, andivele, ceapa, prunele, dovlecii şi cartofii dulci. Nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta. Măcar de două-trei ori pe săptămână, asigură-te că mănânci ua dintre aceste legume.