Alimente bogate în fier şi zinc

1 2 jpg jpeg

Alimente bogate în fier şi zinc: spanac şi linte

Ca să previi apariţia unei deficienţe de fier, este bine să incluzi în alimentaţia ta zilnică legume precum spanacul, lintea, fasolea verde, dar şi fructe oleaginoase, precum migdalele şi nucile. Ca să scapi de carenţa de zinc, poţi apela cu încredere la nuci, dar şi la fasolea verde.

Alimente bogate în fier: carnea roşie şi ouăle

Ştiai că fierul care provine din alimentele de origine animală sunt mai bine asimilate de organism? Aşadar, nu ezita să mănânci carne de pasăre, de vită, dar şi ouă. Şi ficatul are un conţinut bogat de fier, aşa că nu ezita să-l consumi, de două ori pe săptămână. Este foarte important să nu privezi organismul de alimente bogate în fier, căci persoanele care au pentru o perioadă mai lungă dificienţă de acest mineral sunt mai predispuse unui accident vascular cerebral (AVC), conform celei mai recente cercetări în domeniu.

Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS One”, au arătat că şi persoanele care au un nivel moderat redus de fier au un risc de două ori mai mare de a suferi un AVC, spre deosebire de cele care nu au o astfel de deficienţă.

În cadrul studiului, specialişti au analizat date de la 500 de persoane care sufereau de o boală ereditară rară, care făcea ca vasele de sânge de la nivelul plămâinilor să se dilate.

Citeşte şi:

- Suplimentele cu fier reduc oboseala cu 50%

- Cum ştii că ai lipsă de fier

- Suplimentele cu zinc întăresc sistemul imunitar

Alimente bogate în zinc: ciupercile

Deficienţa de zinc transmite organismului simptome precum stări accentuate de depresie, căderea părului, dar şi scăderea poftei de mâncare, spun specialiştii. Această deficienţă poate fi acoperită dacă incluzi în dietă mazăre, ciuperci, sfeclă roşi, dar şi pătrunjel, alimente bogate în zinc.

Şi vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul. De aceea, este recomandat să mănânci în fiecare zi citrice, precum portocale, mandarine ori lămâi.

Alte fructe cu un conţinut ridicat de vitamina C sunt kiwi şi căpşunile. Nu ezita să consumi şi roşii, broccoli şi varză, recunoscute pentru conţinutul mare de vitamina C.