Alege cea mai sănătoasă pâine pentru tine

2 jpg jpeg

Pâinea albă, săracă în fibre

Pâinea albă este cel mai blamat tip, majoritatea persoanelor eliminând-o complet din alimentaţie de teamă să nu se îngraşe. Într-adevăr, pâinea albă poate predispune la îngrăşare, însă doar dacă este consumată în exces şi în combinaţie cu proteine sau cu lipide.

Un alt neajuns al acestui tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor. De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea, este indicat în special copiilor şi bătrânilor. Pâinea neagră ajută digestia

Pâinea neagră conţine vitaminele E şi pe cele din complexul B (B1, B2, B6 şi B9), minerale (potasiu, calciu, fosfor şi magneziu) şi fibre alimentare. Prin conţinutul său bogat în fibre alimentare, pâinea neagră facilitează digestia, motiv pentru care este recomandată în dereglările sistemului digestiv.

Citeşte şi:

- Ce nu ştiai despre aditivii din pâine

- De ce avem nevoie de pâine

- Îngraşă sau nu pâinea?

De exemplu, persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să consume doar pâine neagră. De asemenea, s-a mai observat că aceasta ajută şi la detoxifierea organismului şi la prevenirea diabetului zaharat.

Deoarece conţine mai puţine glucide, pâinea graham poate fi consumată şi de persoanele care ţin regim sau de cele care suferă de diabet zaharat. Aceasta este bogată în elemente care sunt indispensabile organismului, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi vitamina E. De asemenea, conţine cu 40% mai mult fier decât pâinea albă.

Conţine cele mai puţine calorii şi, de aceea, este recomandată frecvent în curele de slăbire. Cu toate acestea, pâinea de secară trebuie consumată cu moderaţie de persoanele cu probleme de digestie, precum ulcer sau colite de fermentaţie. Pâinea de secară conţine cea mai mare cantitate de fibre alimentare, care, consumate pe termen lung, pot irita tubul digestiv.