6 sfaturi ca să mănânci corect în POST

1 2 jpg jpeg

Adoptarea unei diete predominant vegetariane (de post) poate să acopere necesarul de grăsimi, proteine şi zaharuri, astfel încât cei care consumă astfel de produse să nu sufere modificări metabolice deranjante.

Postul poate fi sănătos şi adecvat dacă regimul este variat şi planificat corespunzător. Este foarte important să nu vă daţi peste cap metabolismul în această perioadă de restricţii alimentare.

Gătiţi variat!

Din lipsă de timp, meniul celor mai multe persoane care ţin post devine monoton şi sărăcăcios în aceste perioade. Varietatea nu înseamnă multe feluri de mâncare la aceeaşi masă.

O dietă suficient de variată cuprinde 16 feluri de mâncare diferite într-o săptămână. Este important să vă luaţi din alimente toate vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie, mai ales că postul Paştelui coincide cu începutul primăverii, când simptomele anemiei sunt la ordinea zilei.

Consumaţi alimente cu fibre!

Cereale, leguminoase, fructe, legume şi verdeţuri înseamnă un post sănătos. Cea mai mare parte a caloriilor trebuie să provină din aceste alimente.

În plus, ele conţin substanţe care au rol protector împotriva cancerului. Aprovizionaţi-vă cu legume cel puţin de două ori pe săptămână, ca să fiţi sigur că mâncaţi alimente proaspete.

Mai poţi ciit şi:

- Trei alimente ideale pentru post

- Sfaturi de urmat în Postul Paştelui

- Alege isteţ alimentele de post

Alegeţi grăsimile sănătoase

Colesterolul se găseşte numai în alimentele de origine animală. Organismul are nevoie de grăsimi nesaturate, care se găsesc predominant în produsele vegetale.

Acizii graşi nesaturaţi ar trebui să reprezinte 20% din aportul caloric şi se regăsesc uleiurile de in, de rapiţă, de floarea-soarelui, în nuci, migdale, fistic.

Nu mâncaţi dulciuri!

Fără zahăr şi dulciuri concentrate, este o regulă importantă a dietei de post. Consumul dulciurilor de post poate să ducă la apariţia infecţiilor cu candida, a accentuării cariilor dentare precum şi la declanşarea crizelor de hiperglicemie (diabet).

Reduceţi cantitatea de sare!

Se recomandă să nu se consume mai mult de o linguriţă de sare pe zi. În această cantitate intră sarea adăugată la gătit, cea din pâine precum şi cea din produsele naturale care conţin şi ele sodiu.

Faceţi zilnic mişcare!

Modernizarea înseamnă mai puţină mişcare, alimentele de post existente în magazine sunt rafinate şi concentrate în calorii. De aici apare un aport nutritiv mai mare şi diferenţa se depune ca grăsime. Aceasta se combate făcând zilnic mişcare.