6 motive pentru care ouăle nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie

1 2 jpg jpeg

1. Sunt bogate în proteine

Ouăle conţin proteine ​​de înaltă calitate, adică proteine ​​complete (au în componenţa lor 9 aminoacizi esenţiali, componente ale proteinelor. Potrivit nutriţioniştilor, acestea ​​sunt de o calitate mai bună decât cele provenite din carne sau din peşte.

2. Motive pentru care ouăle nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie: Reduc nivelul colesterolului rău

Ouăle au fost mult timp contestate din acest considerent. De fapt, cel care conţine o cantitate semnificativă de colesterol este gălbenuşul. În urma studiilor, s-a demonstrat că, în realitate, colesterolul din ouă are un efect redus asupra celui din sânge (produs de ficat din acizii graşi saturaţi din dieta noastră). Ba mai mult, acesta are un impact pozitiv asupra organismului, reducând nivelul colesterolului rău. Persoanele sănătoase pot consuma 1-2 ouă pe zi, fără a creşte riscul bolilor cardiovasculare.

3. Conţin grăsimi bune

Gălbenuşul este compus în proporţie de 45% din lipide, dintre care 1/3 sunt acizi graşi saturaţi şi 2/3 acizi graşi nesaturaţi. Acizii graşi nesaturaţi sunt grăsimi sănătoase, care ajută la protejarea sănătăţii inimii, la îmbunătăţirea digestiei şi la întărirea sistemului imunitar.

4. Motive pentru care ouăle nu trebuie să-ţi lipsească din alimentaţie: Sunt o sursă bună de vitamine

Ouăle sunt surse de vitamina B2 (ajută la menţinerea vederii, la îmbunătăţirea calităţii pielii şi la furnizarea energiei necesare organismului), vitamina B12 (esenţială pentru funcţionarea creierului, a sistemului nervos şi la formarea globulelor roşii în sânge) şi vitamina D (contribuie la absorbţia calciului, a fosforului şi previne osteoporoza).

5. Reduc pofta de mâncare

Datorită conţinutului ridicat de proteine, ouăle (în special albuşurile) generează o senzaţie de saţietate timp de mai multe ore, deoarece durează mult timp pentru a fi digerate. Potrivit nutriţioniştilor, o omletă sau un ou fiert sunt opţiuni foarte potrivite pentru micul dejun, mai ales pentru persoanele care au un stil de viaţă activ sau care practică sport.

Complexul de vitamine B şi de lecitină din ouă contribuie la îmbunătăţirea funcţiilor sistemului nervos, la menţinerea sănătăţii vaselor capilare, stimulând dezvoltarea cerebrală.