3 retete simple cu scoici

image

Scoicile sunt alimente extrem de sanatoase, cu un continut bogat de proteine, vitamine si minerale. Daca esti iubitor de scoici, afla cum le poti integra in meniul tau zilnic, descoperind 3 retete simple, numai bune de incercat acasa.

1. Midii si scoici gatite la abur

Aceste midii si scoici sunt gatite la abur intr-o supa aromata de ceapa, patrunjel, usturoi si vin alb. Masa este gata pentru a fi servita, in numai 30 de minute. Pentru aceasta reteta italiana clasica, ai nevoie de:

● 454g midii

● 907g scoici

● 2 linguri de ulei de masline

● 2 catei de usturoi, taiati in sferturi

● 1 esalota medie, taiata marunt

● 12g patrunjel tocat, mai mult pentru servire

● 1/2 litri supa de pui sau supa de legume

● 119ml vin alb sec

● sare si piper

Plante aromatice optionale:

● 2 crengute de cimbru proaspat

● 1 crenguta mica de oregano proaspat

● 1 frunza de dafin, proaspata sau uscata

Pentru inceput, se curata midiile si scoicile intr-un bol cu apa rece. Apoi, da scoicile la frigider, intr-un bol acoperit, pana sunt gata de utilizare. Intr-o oala mare, se pune uleiul de masline si se incinge la foc mediu, apoi se adauga esalota si ierburile. Soteaza totul aproximativ 5 minute, dupa care adauga supa, vinul alb, usturoiul, sarea si piperul (dupa gust). Adu totul la punctul de fierbere.

La foc mic, se adauga scoicile, midiile si patrunjelul, apoi se gateste cam 5-7 minute, pana cand scoicile se deschid. Preparatul se serveste fierbinte, cu patrunjel tocat presarat pe deasupra si alaturi de un bol cu paine crocanta.

2. Scoici Saint Jacques la tigaie

Un preparat cu Saint Jacques ti se poate parea ceva sofisticat, ce nu se serveste decat la restaurant. Desi, poate, mai rafinata decat celelalte doua retete, aceasta reteta cu scoici Saint Jacques la tigaie poate fi preparata acasa, in circa 30 de minute, cu ajutorul catorva ingrediente de baza:

● 8 scoici Saint Jacques mari

● 50g chorizo

● 30g patrunjel

● 100g unt

● 100ml smantana de gatit

● 100ml vin alb

● 200g ardei gras, copt

● 3-4 catei de usturoi, copti

● 100g morcovi

● 100g telina

● 1 cana supa de pui

Scoicile se scot din cochilie si se lasa la rece, pana vor fi gatite. Se pregateste crumble-ul de chorizo, taind mai intai marunt chorizo si punand totul intr-o tigaie. Prajeste putin, apoi adauga un ardei verde, telina si patrunjelul, toate tocate marunt, dupa care transfera totul intr-un bol.

Sosul se prepara cu ardei copt, curatat, si usturoi copt in prealabil. Se pune o tigaie la foc, in care se adauga untul, ardeiul si usturoiul. Apoi, adauga vinul, supa de pui si putina smantana, odata ce restul este adus la punctul de fierbere. Sosul se blendeaza. Pentru scoici, se pune o tigaie la foc, in care se adauga untul, care se lasa putin sa se topeasca. Scoicile se prajesc pe fiecare parte, pana capata o culoare usor aurie. Se stinge cu putin vin alb.

3. Spaghete cu sos alb de scoici

O alta reteta clasica italiana, cunoscuta sub numele de Spaghetti Alle Vongole, este mai simplu de pregatit decat ar putea sa-ti sugereze denumirea. Aceasta reteta se gateste in circa 40 de minute, iar ingredientele de care vei avea nevoie sunt:

● sare kosher

● 1,8kg de scoici mici proaspete

● 3 linguri de ulei de masline extravirgin

● 3 catei de usturoi medii, feliati

● 1/4 lingurita de fulgi de ardei rosu

● 1/2 cana de vin alb sec

● 454g spaghete

● 1 lingura de unt

● 1 mana de frunze de patrunjel proaspat, tocat marunt

Intr-un bol mare, se creeaza o solutie salina (7 linguri de sare la 8 cani de apa), in care se lasa scoicile, pentru 30 de minute. Daca scoicile inca elimina nisip, repeta procesul. Pune o tigaie la foc mediu si adauga uleiul, usturoiul si fulgii de ardei, care se soteaza circa 5 minute. Adauga, apoi, vinul si scoicile, acopera tigaia si gateste totul la foc mare.

Pe masura ce scoicile se deschid, se transfera intr-un bol termorezistent. Apoi, dupa ce s-au racit, se scoate carnea din cochilii. Pastele se fierb intr-o oala pana sunt al dente, apoi se transfera in tigaia cu sosul de vin, cu cateva linguri de apa, si se gatesc la foc mare, pana scade sosul. Se adauga untul, apoi scoicile. Totul se mai gateste cam un minut, pana se topeste untul.

Incorporeaza bogatia aromelor oceanului in meniul tau zilnic, cu aceste trei retete simple si variate de fructe de mare. Da savoare midiilor si scoicilor, fie in stil italian, fie frantuzesc, dupa propriile preferinte!

Sursa foto: Shutterstock