10 carenţe de substanţe nutritive care provoacă depresie

1 2 jpg jpeg

În plus, există câteva carenţe de vitamine şi substanţe nutritive pe care corpul nostru le poate resimţi sub forma lipsei de energie, a anxietăţii şi chiar a depresiei, adică un organism dezechilibrat.

Iată, aşadar, 10 substanţe nutritive care nu ar trebui să ne lipsească:

Aminoacizi

Aminoacizii au un rol cheie în funcţionarea optimă a creierului şi un rol important în procesele fiziologice care au legătură cu energia cu starea de spirit. Atunci când alimentaţia este săracă în aminoacizi, te poţi simţi apatic sau deprimat, în timp ce capacitatea de concentrare lipseşte şi ea.

Pentru a te asigura că nu-ţi lipsesc aceşti nutrienţi, consumă în mod regulat carne roşie, fasole, seminţe şi nuci.

Complexul de vitamine B

Potrivit unui studiu realizat în 2009, mai mult de un sfert dintre femeile în vârstă diagnosticate cu depresie severă aveau un deficit de complex de vitamine B.

Aceste vitamine esenţiale pot fi găsite în carne, peşte, ouă şi fructe de mare precum midii, scoici şi crab.

Vitamina D

Lipsa vitaminei D din corp are legătură nu numai cu depresia, dar şi cu autismul şi demenţa. De altfel, corpul nostru pierde vitamina D mai ales în timpul lunilor de toamnă şi iarnă, atunci când suntem mai puţin expuşi razelor soarelui (nu degeaba i se mai spune şi ,,vitamina soarelui'')

Cele mai bogate surse naturale de vitamina D sunt somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenuşul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc.

Acid folic

S-a demonstrat că un nivel scăzut de acid folic diminuează serios eficienţa antidepresivelor. În plus, unii psihiatri au început deja să trateze pacienţii depresivi cu acid folic.

Acidul folic se găseşte în spanac, mazăre, linte, păstăi, broccoli, sfeclă, seminţe de floarea soarelui, porumb, varză, alune, căpşuni, zmeură, portocale, banane, ouă, lapte.

Totodată, alimentele fortificate cu acid folic sunt cerealele, laptele de soia, tăiţeii cu ouă, pâinea şi orezul alb.

Iodul

Iodul este esenţial pentru funcţionarea optimă a tiroidei. Cum, probabil, vă întrebaţi ce legătură există între glanda tiroidă şi depresie, trebuie să ştiţi că eventualele probleme ale tiroidei afectează corpul la fiecare nivel - energie, temperatură, metabolism, sistem imunitar, funcţia cerebrală etc.

Iodul este abun­dent în apa mă­­rilor şi a oceane­lor. De aceea, peş­tele oceanic şi fructele de mare sunt unele dintre cele mai bogate surse de iod din alimentaţie. Pe lângă con­ţinutul crescut de iod, peştele, în general, este o sursă importantă de proteine şi este un furnizor excelent de vitamine şi alte minerale - vitamina A, D, K, E, B12, fosfor, seleniu, zinc.

Fier

Aproximatov 20% dintre femei suferă de lipsă de fier. Astfel, lipsa de fier poate provoca simptome foarte similare depresiei precum oboseala, lipsa concentrării şi oboseala. Doza zilnică recomandată de fier este între 8 şi 18 mg.

Magneziu

Aproape jumătate dintre americani suferă de lipsă de magneziu şi asta pentru că alimentaţia lor conţine prea multă sare, cafeină, alcool şi zahăr, la care se mai adaugă şi stresul cronic.

De altfel, magneziul este unul dintre cele mai eficiente minerale atunci când vine vorba de combaterea efectelor stresului constant.

Omega 3

Acizii graşi Omega 3 sunt indispensabili pentru sănătatea inimii, iar lipsa lor poate avea un impact major asupra sănătăţii mentale.

Omega 3 se găseşte în somon, ton, halibut, în nuci şi seminţe de in.

Seleniu

Seleniul are legătură, de asemenea, cu funcţionarea glandei tiroide. În general, seleniul acţioneaza ca şi antioxidant, iar activitatea sa se coordonează cu cea a vitaminei E.

Cele mai bune surse de seleniu sunt fructele de mare, viscerele (ficatul, rinichiul), carnea roşie, cerealele integrale, germenii de grâu, drojdia de bere, usturoiul, seminţele de susan şi de floarea soarelui, fructele oleaginoase (nuci, alune, arahide), ciupercile, legumele şi fructele.

Zinc

Zincul este un alt nutrient vital funcţionării corpului - ajută sistemul digestiv şi are proprietăţi antioxidante, care ajută la prevenirea efectelor îmbătrânirii şi promovează vindecarea rapidă.

Zincul se găseşte în fructe precum avocado, zmeură, caise, mure, curmale, fructe de pădure şi rodii.

Fructele uscate organice, cum ar fi piersicile, prunele, coacazele, bananele, smochinele sunt, de asemenea, o sursă bună de zinc. Multe dintre legume conţin, de asemenea, zinc. Sparanghelul, varza de Bruxelles, mazărea şi dovleacul sunt toate surse foarte bune de zinc.