Lucruri pe care să nu le spui niciodată la o înmormânare
Înmormântările sunt evenimente dificile, iar dacă iei parte la ele doreşti probabil să îţi arăţi compasiunea și susținerea față de familia celui decedat. Totuși, este necesar să-ți alegi cu atenție cuvintele încurajatoare, pentru că ai putea să-i rănești pe cei dragi ție, fără să-ți dai seama.
Foto: Shutterstock
„Știu cum te simți”
Chiar dacă ai suferit și tu pierderea cuiva apropiat și ai experimentat diverse sentimente și trăiri negative, nu înseamnă că știi cu siguranță ce este în sufletul celui față de care vrei să-ți arăți compasiunea. ,,Experiența fiecăruia este unică’’, spune Jaime Bickerton, director executiv al Familiilor îndoliate din Ontario, regiunea Midwest, Canada, potrivit readersdigest.ca. În schimb, poți să-ți arăți sprijinul față persoana îndoliată dacă ești dispus să o ajuți cu anumite sarcini. Totuși, evită să fii vrea insistent și oferă-i ajutorul atunci când ți-l cere. Dr. Alan Wolfelt, directorul Centrului pentru pierderi și tranziție a vieții din Canada, spune că este bine să mergi alături de persoană îndoliată la înmormântare, pentru a-ți arăta sprijinul, în niciun caz înaintea sau în spatele ei.
Vezi şi: Cum treci peste pierderea cuiva drag. Sfatul psihologului
„Timpul le vindecă pe toate’’
Replica ,,Timpul le vindecă pe toate’’ îi poate răni emoțional pe cei dragi. Gândește-te la cum este să spui ,,Timpul le vindecă pe toate’’, iar persoana care a suferit o pierdere să se gândească la toate momentele frumoase petrecute cu cel care a murit. Îți va răspunde că amintirea celui decedat nu poate fi ștearsă de timp. În plus, datele importante, precum aniversările, zilele onomastice și chiar ziua nunții îi vor aduce aminte de cel decedat. Cel mai bine ar fi să uiți de replica asta. Înțelege că fiecare persoană necesită intervale diferite de timp pentru a se vindeca sufletește.
Evită propozițiile care încep cu ,,În cele din urmă...’’
Fraze precum ,,În cele din urmă, și-a sărbătorit ziua de naștere’’ sau ,,În cele din urmă, a murit fără să sufere’’ pot să stârnească aminitiri dureroase celui drag ție. În plus, Asya Hadzismajlovic, director executiv al B.C., Linia de asistență pentru doliu, din Canada spune că, la înmormântări, persoana afectată are nevoie de prezența ta tăcută pentru a se simți mai bine. Cel mai bine, ar fi să spui simplu: ,,Sunt aici pentru tine”.
Înlocuiește ,,Spune-mi ce să fac” cu ,,Iată ce pot să fac pentru tine!”
Dacă o întrebi pe persoana îndoliată ce poți să faci pentru a o ajuta, este posibil să o pui într-o oarecare dificultate, fiindcă din cauza stării de tristețe profundă, poate fi confuză și nu va ști exact de ce are nevoie. În schimb, spune-i direct ce poți face pentru ea, spune-i cu o poți ajuta cu pregătirea mesei, aranjatul casei sau al grădinei. Astfel, vei arată că-ți pasă cu adevărat.
Nu spune niciodată: ,,El/ea este într-un loc mai bun’’
Poate nu știi exact credința celui/celei față de care vrei să-ți exprimi compasiunea. Dacă persoana respectivă nu crede în viața de dincolo și are alte concepte pe care se bazează, ai putea s-o întristezi spunând că cel care a decedat se află într-o lume mai bună.
Evită să spui ,,Era timpul lui/ei’’ și ,,Trebuie să-ți iei la revedere’’
Dacă spui: ,,Era timpul lui/ei pentru că era bolnav(ă) și a suferit prea mult’’ sau invoci alte motive, este posibil să-i rănești pe cei care au suferit pierderea, fiindcă ei nu sunt încă împăcați cu moartea celui/celei drag(i). Mai mult decât atât, te pot contrazice, spunându-ți că încă nu era timpul pentru el/ea. Tot din cauza faptului că persoanele față de care vrei să-ți arăți compasiunea nu au depășit momentele critice, nu ar trebui să le spui că trebuie să-și ia la revedere de la cel pe care l-au pierdut. Cel mai probabil, nu vor să-și ia încă la revedere.
de Anca-Teodora Popa