Jada Pinkett Smith, un nou selfie pe Instagram. Ce a declarat despre cei cu alopecie
Jada Pinkett Smith se luptă cu alopecia, o boală care conduce la pierderea progrsivă a părului, și a ținut să precizeze că începe să accepte boala, printr-un selfie în care apare rasă în cap.
La cea de-a 94-a ediție a Premiilor Academiei din martie, Chris Rock a făcut o glumă despre capul ras al Jadei Pinkett Smith, iar soțul Jadei, actorul Will Smith a reacționat violent, lovindu-l pe comediantul aflat pe scenă.
Jada Smith face pace cu aopecia. Foto: preluare Instagram
Pinkett Smith a îmbrăcat un top din satin, cercei simpli și o buză visiniu îndrăzneață în selfie.
Actrița a vorbit pentru prima dată despre pierderea părului în 2018; în decembrie anul trecut, Pinkett Smith a vorbit despre ce înseamnă să trăiești cu alopecie într-un videoclip în care a și arătat porțiunile le de piele fără păr de pe cap, pe care susținea că începe să le accepte.
În termeni simpli, alopecia areata este o afecțiune care se manifestă prin căderea parțială sau totală a părului. Sistemul imunitar atacă rădăcinile firelor de păr, cauzând pierderea părului.
Căderea părului de pe anumite zone poate fi determinată și de alte afecțiuni care trebuie investigate. Cel mai adesea, analizele de laborator ne ajută să stabilim cauza căderii părului.
Fiecare persoană pierde în jur de 100 de fire de păr zilnic. Totuși, diferența nu este observabilă datorită faptului că firele de păr pierdute sunt înlocuite de altele noi. În cazul pacienților cu alopecie, pierderea foliculilor de păr provoacă căderea accelerată a părului și împiedică înlocuirea firelor de păr pierdute cu altele noi.
Alopecia este de trei tipuri: alopecia areata: afectează zone circulare ale scalpului sau bărbii; alopecia totalis: este afectat întregul scalp; alopecia universalis: afectează părul de pe întregul corp.
Există și o cădere de păr difuză, determinată genetic la bărbați și prin modificarea funcției unor receptori la testosteron la femei. Alopecia androgenetică începe la bărbat la 17 – 20 ani din zona tâmplelor care se adâncesc și tind să se unească cu zona creștetului capului. Genul acesta de cădere a părului se numește și calviție (chelie). La bărbat sunt 7 stadii de evoluție, iar la femeie doar 3, părul rărindu-se de la frunte la creștet, dar păstrând o coroană de fire normale.
Deși alopecia este o afecțiune care nu poate fi vindecată, există opțiuni de tratament care pot încetini pierderea părului sau pot stimula creșterea noilor fire de păr.
Pe lângă tratamentul medicamentos, în funcție de cauza și aspectul alopeciei, se folosește tratamentul microneedling pentru a combate alopecia. Procedura minim-invazivă presupune folosirea unor ace foarte subțiri pentru a produce microleziuni menite să stimuleze vascularizarea din jurul firului de păr. Pe locul tratat se aplică soluții ce conțin factori de creștere.
Tratamentul microneedling s-a dovedit eficient în îmbunătățirea sănătății foliculilor de păr și poate stimula creșterea unor noi fire de păr. De asemenea, microleziunile rezultate în urma tratamentului facilitează absorbția produselor împotriva căderii părului aplicate pe scalp.