Cât păr este normal să ne cadă zilnic?

1 caderea parului jpg jpeg

Stresul, bolile ┼či ereditatea sunt c├ó┼úiva dintre factorii care duc la c─âderea p─ârului. ├Än termeni medicali, pierderea par┼úial─â sau total─â a p─ârului poart─â numele de alopecie.

 ├Än medie, podoaba capilar─â a unei persoane include 100.000-120.000 de fire. P─ârul urmeaz─â un ciclu de via┼ú─â. Dup─â ce tr─âie┼čte ├«n jur de 5 ani, firul de p─âr cade, fiind ├«nlocuit de un altul. Exist─â mai multe faze: cea activ─â (anagen─â), c├ónd podoaba capilar─â cre┼čte ├«n jur 1 cm la 28 de zile, faza de tranzi┼úie (catagen─â), ├«n cadrul c─âreia foliculul se maturizeaz─â, ┼či faza final─â (teleogen─â), c├ónd firul cade, fiind ├«nlocuit de o nou─â r─âd─âcin─â pilar─â ├«n bulbul folicular. Zilnic, ne cad ├«n jur de 50-100 de fire, fiind ├«nlocuite de altele, iar acest lucru este normal.  

P├ón─â la 90-95% din p─ârul unei persoane s─ân─âtoase se afl─â mereu ├«n faza de cre┼čtere. Restul de 10-5% inactiv este... gata s─â cad─â. Din fericire, foliculii capilari sunt independen┼úi unul de altul, astfel ├«nc├ót nu pierdem tot p─ârul ├«n acela┼či timp. Speciali┼čtii ne asigur─â c─â este normal s─â pierdem zilnic 50-100 de fire de p─âr.

├Än termeni medicali, pierderea par┼úial─â sau total─â a p─ârului poart─â numele de alopecie. Exist─â mai multe tipuri de alopecie: localizate non-cicatriceale (f─âr─â distrugerea foliculilor pilo┼či ÔÇô pelad─â, tinea), localizate cicatriceale (cu distrugrea foliculilor pilo┼či ÔÇô care apare ├«n urma traumatismelor, a unor infec┼úii sau boli), difuze acute (produse, printre altele, de ┼čocuri psihice) ┼či difuze cronice (sau androgenetic─â - asociat─â cu hormonii responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale masculine, fiind prezent─â at├ót la b─ârba┼úi, c├ót ┼či la femei, mai ales la menopauz─â, c├ónd dispare efectul protector al estrogenului). Cea mai cunoscut─â form─â este cea androgenetic─â, numit─â ┼či calvi┼úie sau chelie.

C─âderea p─ârului, mai frecvent─â prim─âvara ┼či toamna

├Än anumite momente ale anului, mai ales prim─âvara si toamna, se poate observa o accentuare a c─âderii p─ârului. La fel ca ┼či arborii, p─ârul nostru este sensibil la schimb─ârile de mediu, care ├«i influen┼úeaz─â ritmul ┼či viteza ciclului de cre┼čtere. Iar acest lucru ├«nseamn─â un risc mai mare de pierdere a p─ârului. ├Än mod normal, aceast─â pierdere este mai accentuat─â 1-2 luni. Dac─â observi c─â situa┼úia se men┼úine, alta ar putea fi cauza ┼či este indicat s─â consul┼úi un dermatolog.