Vrei să scapi de tatuaj? Iată ce opţiuni ai!

1 2 jpg jpeg

ÔÇ×Sunt importante experien┼úa artistului care a efectuat tatuajul, c├ót de mare este tatuajul, localizarea acestuia ┼či care este capacitatea persoanei de a se vindecaÔÇŁ, afirm─â medicul specialist dermatolog Oana Cl─âtici de la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti. ├Än cazul tatuajelor efectuate de exper┼úi, desenele pot fi ├«ndep─ârtate mai u┼čor, deoarece culoarea este injectat─â mai uniform ┼či la aceea┼či ad├óncime.

Laserul, cel mai eficient

Laserele de ultim─â genera┼úie ac┼úioneaz─â asupra ├«ntregii game de culori folosite la tatuaje. ÔÇ×Sunt necesare mai multe ┼čedin┼úe, ├«n medie cinci-┼čapte, chiar ┼či ├«n cazul tatuajelor de mici dimensiuni. Cel mai u┼čor este eliminat─â culoarea neagr─â, urmat─â de albastru ┼či ro┼ču. Cel mai greu se ├«ndep─ârteaz─â culorile galben ┼či verdeÔÇŁ, men┼úioneaz─â medicul Oana Cl─âtici. ├Änainte de procedura laser, este nevoie de anestezie local─â sau de aplicarea unei creme anestezice. Senza┼úiile date de impulsurile laser sunt asem─ân─âtoare celor din timpul efectu─ârii tatuajului, av├ónd o intensitate mai mic─â. Pe por┼úiunea de piele tratat─â, care va avea un aspect ro┼čiatic, ca dup─â o arsur─â solar─â, se va aplica un pansament cu crem─â cu antibiotic. ┼×edin┼úele se fac la un interval de ┼čase-opt s─âpt─âm├óni, eficien┼úa laserului fiind influen┼úat─â de culoarea pielii (pielea deschis─â r─âspunde mai bine la tratament), de culorile tatuajului, de c├ót de profund a fost f─âcut desenul, precum ┼či de imunitatea persoanei, care influen┼úeaz─â capacitatea de ├«ndep─ârtare a pigmentului.

Poate fi nevoie de gref─â de piele

Pentru tatuajele mici ┼či pentru cele liniare este preferat─â metoda chirurgical─â sub anestezie local─â, urmat─â de sutur─â. ÔÇ×Poate fi necesar─â ┼či grefa de piele sau expandarea tisular─â - se plaseaz─â un balon de silicon care se umfl─â ├«n dou─â-trei luni cu ser fiziologic, iar excesul de piele ap─ârut va fi folosit ├«n etapa a doua chirurgical─â, pentru acoperirea defectului care r─âm├óne dup─â excizia tatuajuluiÔÇŁ, explic─â medicul Oana Cl─âtici. Alte metode de ├«ndep─ârtare a tatuajelor sunt dermabraziunea (pe zona tatuat─â se aplic─â o solu┼úie special─â, dup─â care se exfoliaz─â cu un instrument) ┼či salabraziunea (pe pielea tatuat─â se pune o solu┼úie din ap─â ┼či sare de buc─ât─ârie ┼či se ├«ndep─ârteaz─â desenul tot cu un instrument special). Cicatricile, apari┼úia unor zone mai ├«nchise sau mai deschise dec├ót restul pielii, ├«ndep─ârtarea incomplet─â a desenului sunt c├óteva dintre riscurile posibile ale procedurilor de ├«ndep─ârtare a tatuajelor.