Vrei să ai dinţi sănătoşi? Bea mai multă apă şi redu zahărul!

1 2 jpg jpeg

Bea mai multă apă

Apa continuă să fie cea mai bună băutură pentru sănătatea întregului organism, deci şi pentru cea a dinţilor. Specialiştii recomandă să bem apă şi după mese şi între mese, pentru a îndepărta eventualele efecte negative ale alimentelor sau băuturilor acide consumate între periaje.

Mănâncă fructe şi legume crocante

Poate că fructele şi legumele consumate crude nu sunt prima ta opţiune când te aşezi să iei masa, însă, pentru a avea dinţi sănătoşi, e bine să introduci cât mai multe în dieta zilnică. Specialiştii sfătuiesc ca, încă din copilărie, să ne obişnuim să nu tăiem foarte mic fructele şi legumele, ci să muşcăm din ele pentru a pune dinţii la treabă. De asemenea, să nu consumăm foarte des mâncare extrem de fiartă şi cu o consistenţă moale.

Limitează zahărul şi alimentele acide

Şi despre zahăr se ştie că este un inamic al dinţilor sănătoşi, iar acest lucru nu este doar un mit. Ajuns în gură, zahărul se transformă într-un acid care poate eroda smalţul dinţilor şi duce la producerea cariilor. Ceaiurile, cafeaua şi fructele acide (fructe zaharisite, dulceaţă, gem) pot de asemenea să distrugă smalţul. Nu spune nimeni să nu mai consumi niciodată aceste alimente şi băuturi, dar e bine să nu exagerezi cu ele.

Evită fumatul

Substanţele nocive din fumul de ţigară atacă organismul în general, iar dinţii au şi ei de suferit de pe urma acestui viciu. Pe lângă faptul că tind să se îngălbenească, dinţii unui fumător sunt de două ori mai în pericol de a cădea sau de a avea nevoie de tratamente complicate la stomatolog decât cei ai unei persoane nefumătoare.