Unghii care se rup uşor. Iată soluţiile!

2 jpg jpeg

Unghiile noastre pot fi afectate de 3 mari probleme: fragilitatea, strierea sau pătarea. Cele mai frecvente cauze ale unghiilor fragile, casante, sunt: îmbătrânirea, spălările frecvente pe mâini şi expunerea la produsele menajere de curăţire. Şi lacul de unghii poate avea o contribuţie.

Unghiile casante pot fi tari sau moi. Cele tari sunt, cel mai frecvent, rezultatul deshidratării, cele moi al muierii excesive în apă. Apa poate face unghiile să se dilate şi, apoi, să se contracte, iar în cele din urmă, să devină casante.

Iată ce poţi face pentru a le proteja!

1. Foloseşte cremă de mâini

Aplică o cremă hidratantă pe mâini şi pe unghii, după fiecare spălat şi şters. Crema va menţine umiditatea, împiedicând uscarea mâinilor şi a unghiilor. Ţine la îndemână tubuleţe cu cremă (lângă chiuveta de acasă, în poşetă, în sertarul biroului) , astfel încât să le poţi aplica după fiecare spălat.

2. Alege produsele hidratante cu miros plăcut

Cremele hidratante se găsesc într-o mare varietate de mirosuri şi compoziţii. Alege una al cărei miros te încântă, fiindcă astfel vei fi mai tentată să o foloseşti des.

3. Mănâncă echilibrat

Unghiile casante pot fi rezultatul anumitor alimente care lipsesc din dieta ta – sau, dimpotrivă, a excesului de anumite nutrimenţi. Ţine o dietă echilibrată, bogată în vitamine şi minerale.

4. Asigură-te că nu ai lipsă de calciu

Dacă dieta ta nu include 3 porţii de lapte, brânză sau iaurt pe zi, este posibil să ai nevoie un supliment cu calciu. Carenţa de calciu în organism este una dintre cauzele care fac unghiile casante.

5. Evită acetona

Dizolvanţii de ojă pe bază de acetonă pot să usuce unghiile sensibile. Dacă unghiile tale au devenit casante, alege un dizolvant fără acetonă.

6. Taie unghiile scurt

Până când unghiile vor redeveni rezistente, taie-le. Unghiile lungi se crapă, se agaţă şi se rup mai uşor. Este preferabil să le tai după baie, când sunt mai moi şi se rup mai greu.

7. Foloseşte mănuşi de menaj

Dacă speli vasele zilnic, cumpără mănuşi menajere, care îţi vor feri unghiile de produsele de curăţire şi de apă. Eventual, poţi să le dublezi cu o pereche de mănuşi din bumbac, puse pe sub cele din cauciuc. Acestea vor absorbi transpiraţia şi vor proteja unghiile şi mai bine.

Truc de la bunica

Seara, înainte de culcare, freacă unghiile cu untdelemn. Sau, dacă preferi, cu ulei de măsline. Aplică uleiul pe unghii, apoi pune-ţi mănuşi sau înfăşoară-ţi mâinile cu o pungă din plastic, pentru a nu păta aşternuturile. Mănuşile sau plasticul vor asigura şi o pătrundere mai bună a uleiului în piele.

Când să mergi la medic

Este recomandat să faci un control medical dacă:

- unghiile au un aspect anormal;

- pielea din jurul unghiilor este umflată;

- observi o modificare inexplicabilă a culorii unghiilor;

- unghiile te dor sau sunt excesiv de sensibile;

- unghiile dau senzaţia că se desprind din patul unghial.