Substanţe periculoase în rujuri: la ce să fim atente când cumpărăm astfel de produse

1 2 jpg jpeg

Un studiu al Universităţii din California (SUA), realizat acum trei ani, a arătat că dintre cele 32 de rujuri ale celor mai comune brand-uri de pe piaţă 24 conţineau plumb. Folosite pe termen lung, acestea pot dăuna sănătăţii.

Substanţe periculoase în rujuri: crom

Oamenii de ştiinţă au descoperit că 68% dintre rujuri aveau un nivel cu mult depăşit de crom, despre care se ştie că este cancerigen, iar 22% dintre ele aveau un nivel mare de mangan, despre care se ştie că poate provoca leziuni ale sistemului nervos.

În timp ce expunerea la plumb nu depăşea nivelul recomandat pentru adulţi, expunerea la plumb a copiilor nu este deloc sigură, iar aceştia deseori se joacă cu produsele de machiaj.

Femeile care folosesc rujul de două ori pe zi pot ingera 24 de miligrame din ruj, iar odată cu el şi toxine. Însă femeile care se dau cu ruj şi de zece ori pe zi sunt expuse la 87 de miligrame de ruj cu substanţe toxice.

Substanţe periculoase în rujuri:cum îţi afectează sănătatea

Un studiu din 2010, făcut pe 400 de rujuri, a arătat că toate acestea conţineau un nivel ridicat de substanţe toxice pentru organism, cum este aluminiul. De asemenea, la fabricarea rujurilor se poate folosi şi plumb. Acesta poate duce la o deteriorare a ADN-ului.

De asemenea, rujurile pot conţine butilhidroxitoluen (BHT) şi butilhidroxianisol (BHA), substanţe care pot provoca alergii, hiperactivitate, dar pot fi şi responsabile pentru apariţia unor tipuri de cancer.

Substanţe periculoase în rujuri: citeşte eticheta

Atunci când cumperi un ruj este important să citeşti eticheta produsului, ca să vezi dacă ingredientele conţinute sunt în regulă. Este important să procedezi astfel cu toate produsele cosmetice pe care le foloseşti.