Starea de bine se câştigă şi-n timpul orelor de serviciu

1 2 jpg jpeg

Încearcă să nu iei prânzul la birou

Masa de prânz este o ocazie minunată să te îndepărtezi puţin de locul unde lucrezi, nu doar pentru a mânca în linişte, departe de tentaţia de a-ţi continua lucrul în timpul mesei, ci şi pentru a te recrea. Mestecă în tihnă şi vei vedea că senzaţia de saţietate va veni mai curând, deci vei mânca mai puţin, fără a risca să te îngraşi.

Dacă nu reuşeşti să te desprinzi de locul unde lucrezi, măcar pune deoparte documentele, închide computerul, curăţă puţin biroul, pentru că poate aduna multe bacterii. Unele studii au arătat că biroul poate fi mai murdar decât o toaletă. În timpul mesei, detaşează-te de lucru şi nu atinge tastatura sau mouseul.

Nu lăsa oboseala să ducă la sindrom de epuizare

În cazul multora, oboseala şi stresul se manifestă prin iritabilitate, treceri de la o stare la alta, insomnie. Respectarea unui program de somn de 7-8 ore pe noapte este unul dintre secretele pentru a evita demotivarea, dificultăţile de concentrare, care se reunesc sub denumirea de sindrom de epuizare profesională.

Când observi aceste simptome, ia o pauză, un concediu scurt în care să te depărtezi de treburile care simţi că te sufocă. De asemenea, la sfârşitul zilei, ocupă-ţi timpul cu activităţi care te fac să te simţi bine. Chiar dacă pare o soluţie la prima mână, privitul la televizor nu te va ajuta prea mult. Alege dansul, alergatul, gimnastica sau orice fel de activitate care implică efort fizic.

Combate efectele orele îndelungate la birou

Dacă te ridici rar de la birou pentru a te mişca în timpul orelor de program, durerile de spate, de cap, usturimile ochilor, umflarea picioarelor pot deveni probleme de zi cu zi. De aceea, e important ca la fiecare două ore să faci o pauză, să te ridici pentru a face câţiva paşi, dar nu pentru a ieşi să fumezi.

Poziţia în faţa computerului contează şi ea, deci nu sta prea aproape de monitor şi îndepărtează-ţi privirea de la monitor la fiecare 20-30 de minute, pentru a-ţi odihni ochii.