Scapă de mătreaţă cu cele mai simple soluţii

1 2 jpg jpeg

Mătreaţa este cauzată de excesul de sebum şi de o ciupercă microscopică, numită Malassezia, care apare pe scalp. Ciuperca are capacitatea de a regenera celulele pielii scalpului, provocând desprinderea acestora sub forma unor „solzi” albi, de dimensiuni reduse. De asemenea, poate fi provocată de dermatita seboreică, boală cronică a pielii ce se manifestă prin mâncărime şi iritaţie. Bărbaţii sunt mai predispuşi la mătreaţă decât femeile.

Ce şampon alegi

Pentru un scalp sănătos alege un şampon antimătreaţă potrivit cu tipul tău de păr. Şampoanele antimătreaţă conţin substanţe antibacteriene, precum şi elemente care reglează secreţia de sebum sau care încetinesc rata de înmulţire a celulelor de pe pielea capului. Cele mai utile sunt şampoanele antimătreaţă cu sulfură de seleniu sau zinc, care acţionează rapid. Produsele antimătreaţă ce conţin acid salicilic şi provitamina B5 reglează secreţia de sebum şi elimină efectele inestetice cauzate de mătreaţă. Şampoanele antimătreaţă dau rezultate în aproximativ 2 săptămâni de la utilizare. Este important să ştii că prin folosirea frecventă a unu singur şampon antimătreaţă, tratamentul nu mai are efect, deoarece pielea se obişnuieşte cu acel produs.

Trucuri

În timpul tratamentului este bine să masezi pielea capului într-o formă circulară, folosindu-te doar de vârful degetelor;

Nu folosi unghiile, pentru a nu răni pielea capului, deoarece rişti ca mătreaţa să apară şi mai abundent;

Nu spăla prea des părul, pentru că stimulezi şi mai mult secreţia de sebum;

Usucă-l natural ca să nu strici textura firului de păr;

Nu abuza de produsele de îngrijire.

Bicarbonatul de sodiu înlătură pielea moartă

Bicarbonatul de sodiu exfoliază cu blândeţe, înlăturând pielea moartă. De asemenea, bicarbonatul de sodiu are efect antifungic, împiedicând dezvoltarea ciupercilor. Foloseşte o lingură de bicarbonat de sodiu cu care masezi bine scalpul. La început părul poate avea un aspect uscat, dar în câteva săptămâni va deveni moale şi fără mătreaţă.

Citeşte şi: Mituri despre mătreaţă. Ce este adevărat şi ce nu

Ulei de măsline pentru piele uscată

Pentru un păr lipsit de strălucire, uscat şi afectat de mătreaţă, foloseşte uleiul de măsline. Masează pielea capului şi lasă să acţioneze 30 de minute, după care clăteşti bine. Părul va căpăta luciu, iar pielea capului va fi hidratată. Mai mult, poţi utiliza şampoane şi balsamuri cu ulei de măsline.

Oţetul de mere calmează scalpul

Oţetul de mere este recunoscut ca remediu eficient împotriva mătreţii. Acesta conţine enzime active care combat afecţiunile pileii ce provoacă mătreaţă şi mâncărimi. Adaugă oţet de mere în apa cu care te clăteşti. Adoptă o dietă echilibrată

Alimentaţia joacă un rol important în sănătatea scalpului. Când vine vorba de mătreaţă, produsele alimentare bogate în vitamine, minerale, acizi graşi Omega-3, pot fi benefice. Firul de păr este compus din proteine, de aceea, o dietă bogată în proteine naturale ajută părul să crească sănătos. T

Părul are nevoie de fier, vitamina E, cupru, seleniu, magneziu. Vitaminele din complexul B, la fel, sunt necesare pentru păr. Astfel, lipsa lor din organism poate duce la mătreaţă, sebum în exces, iritaţii ale scalpului. Dacă eşti vegetarian, este bine să consumi cât mai mult spanac, linte, fasole sau seminţe.