Prea multe ore la birou? Aşa eviţi efectele sedentarismului!

Cum ne putem îmbunătăţi postura? jpeg

Sedentarismul îţi afectează sănătatea mai mult decât bănuieşti. Lucrul prelungit la birou te poate aduce în situaţia de a suferi de diverse boli, cum sunt cele ale ficatului, ale coloanei, ale articulaţiilor sau ale ochilor. Corpul are nevoie de mişcare în permanenţă, prin urmare te ajută să faci sport în timpul liber, dar mult mai important este să eviţi statul la birou ore în şir, fără să te mişti.

Opreşte-te din lucru pentru prânz

Renunţă la mâncatul la birou măcar de 2-3 pe săptămână şi ieşi pentru a lua prânzul. Aşa faci puţină mişcare pentru a te deplasa până la locul unde iei masa, ceea ce-ţi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi sănătatea sistemului circulator în general. De asemenea, socializezi, te deconectezi puţin şi-ţi reiei activitatea cu mai multă energie.

Ieşi la o plimbare

Opreşte-te puţin din lucru din timp în timp, fie că mergi să discuţi cu un coleg, fie să faci un ceai. Ieşi la scurtă plimbare, dacă programul şi vremea îţi permit. Oamenii de ştiinţă americani indică cel puţin 3 minute de mişcare de oră în cazul celor care fac muncă de birou, ceea c ear reduce cu aproxiamtiv 30% riscul de afecţiuni fatale.

Postura la birou contează

Pentru a evita durerile de spate, ai grijă să ai o poziţie corectă la birou. Spatele trebuie să fie drept, rezemat de spătarul scaunului, privirea în faţă. Vei avea o circulaţie mai bună a sângelui dacă nu rămâi în aceeaşi poziţie ore în şir şi dacă nu stai picior peste picior.

Interacţionează mai des

În loc să trimiţi un email sau să comunci pe alte căi cu colegii, mergi să discuţi faţă în faţă. E cu atât mai bine dacă trebuie să foloseşti scările. Profită de orice prilej pentru a te ridica şi a te mişca puţin.

Extrasfat

La finalul programului de lucru, oricât de tentant ar fi să te recompensezi cu dulciuri sau să-ţi petreci seara în fotoliu în faţa televizorului, renunţă la aceste obiceiuri. Când e posibil, alege drumul cel mai lung către casă şi mergi pe jos, optează pentru preparate uşoare la cină şi fă gimnastică privind emisiunea televizată preferată.