Parabenii: ce sunt şi de ce să-i evităm

1 2 jpg jpeg

Parabenii sunt conservanţi, adică au rolul de a mări durata produselor în care aceştia sunt adăugaţi. Îi regăsim sub mai multe forme, cei mai cunoscuţi fiind metil-, butil-, propil- şi etil-parabenii.

Părerile specialiştilor referitoare la modul în care parabenii ne afectează sănătatea sunt împărţite. Unii consideră că trebuie evitaţi, pentru că sunt chimicale care, folosite pe termen lung, dăunează pielii şi chiar sănătăţii, pentru că prin epidermă ajung în organism. Alţii sunt de părere că, dimpotrivă, parabenii ne sunt mai mult prieteni decât duşmani.

Argumentele celor din a doua categorie se bazează pe faptul că, fără aceşti conservanţi, produsele cosmetice s-ar deteriora rapid şi ar risca să devină adevărate incubatoare pentru bacterii.

Să fim realişti şi atenţi la detalii, spun ei. Desigur, extractele naturale, din plante, sunt preferabile substanţelor chimice. Dar adevărul este că nu orice producător îşi permite să respecte standarde de producţie atât de înalte, încât produsele sale să fie complet ferite de riscul de a fi contaminate cu germeni.

Mai ales atunci când acestea au preţuri convenabile, accesibile oricui -pentru că parabenii sunt relativ ieftini şi, în combinaţie cu alţi agenţi de conservare (cum este fenoxietanolul), le asigură produselor de îngrijire un termen de garanţie mult mai lung.

Care sunt riscurile posibile

Parabenii şi-au căpătat reputaţia proastă în urma unor studii, care au concluzionat că aceştia pot avea un potenţial cancerigen. După ce în ţesutul afectat al unor femei care aveau cancer la sân au fost găsiţi parabeni, s-a considerat că ar putea exista o legătură cauzală între folosirea deodorantelor care conţin astfel de conservanţi şi apariţia cancerului.

Specialiştii de la FDA (Agenţiaamericană pentru siguranţa alimentelor şi a medicamentelor) au efectuat teste toxicologice, în urma cărora au conchis că parabenii nu prezintă un pericol pentru sănătate. La aceeaşi concluzie a ajuns şi CSSC (Comitetul ştiinţific pentru siguranţa consumatorilor), care a efectuat un studiu amplu privind posibilele efecte ale parabenilor, dar nu s-au găsit confirmări în privinţa unui prezumtiv efect cancerigen.

Şi alergiile la parabeni sunt relativ rare. S-a demonstrat, în schimb, că unele produse cosmetic care con­ţin mai multe tipuri de astfel de substanţe pot duce la deteriorarea pielii.

De ce e bine să folosim produse naturale

În consecinţă, până la noi descoperiri, folosirea produselor de îngrijire care conţin parabeni rămâne o opţiune personală a fiecăreia dintre noi.

Pornind de la principiul că paza mică trece primejdia mare, este, desigur, o decizie înţeleaptă să folosim cosmetice naturale de calitate, fără conservanţi – mai ales în cazul produselor pentru bărbierit şi al deodorantelor, care intră în contact cu micile leziuni produse de lama de ras. Dar nu pare a fi cazul să ne speriem dacă nu ni le permitem: până acum, nimeni nu a găsit dovezi clare că baubaul cu numele paraben este altceva decât un personaj de poveste.

Opinia specialistului

Mona Constatinescu, biochimist cu specializare în cosmetică

Există mai multe tipuri de parabeni, pe care îi regăsim în industria cosmetică, în alimente şi chiar în fructe sau legume. De exemplu, într-un bol cu afine regăsim o cantitate de parabeni egală cu cea din cosmeticele pe care o femeie le utilizează într-un an.

Parabenii sunt, în acest moment, cei mai siguri şi mai testaţi conservanţi din industria cosmetică şi sunt folosiţi inclusiv de către producătorii de cosmetice premium. Ei oferă o protecţie a produselor de îngrijire împotriva contaminării bacteriene.