Ochii, extrem de vulnerabili în faţa razelor UV

1 2 jpg jpeg

Senzaţia accentuată de mâncărime, clipitul foarte des, lăcrimatul excesiv şi imposibilitatea de a ţine ochii deschişi la lumină foarte puternică sunt semne că razele UV îţi afectează ochii.

În plus, specialiştii ne atenţionează că expunerea prelungită la ultraviolete poate duce, în timp, la cataractă şi la degenerescenţă maculară.

Cum ne protejăm?

O soluţie la îndemâna tuturor este purtarea unor ochelari de soare. Însă, atunci când îi cumpărăm, criteriul estenţial ar trebui să fie calitatea lentilelor.

Pentru a-ţi proteja în mod eficient ochii, acestea trebuie să aibă filtru de protecţie anti-UVA şi anti-UVB de 99-100%. Altfel, razele ultraviolete pot ataca ochii, chiar dacă porţi ochelari de soare.

Şi culoarea lentilelor este importantă. Singurul lucru de care ar trebui să ţii cont, este că nuanţele deschise permit pătrunderea razelor UV prin lentile, aşadar este de preferat să alegi lentile în culori mai închise.

Alte modalităţi care îţi feresc parţial ochii de razele nocive constă în purtarea pălăriilor şi a lentilelor de contact.

Info: În lume, există15 milioane de oameni care suferă anual de cataracta, 20% din aceste cazuri fiind provocate de impactul razelor UV.