Mituri despre mătreaţă. Ce este adevărat şi ce nu

1 2 jpg jpeg

Mătreaţa supără foarte multă lume, fiind o afecţiune a pielii capului, caracterizată prin mâncărimi şi iritaţie a scalpului. Fiind o problemă pe care o au foarte mulţi oameni, s-au format câteva mituri în jurul acestui subiect. Dar, ce este oare adevărat în legătură cu tot ce se spune despre mătreaţă.

Mitul cel mai cunoscut despre mătreaţă este acela prin care oamenii cred că mătreaţa se ia, dar este absolut fals acest mit. Toţi oamenii sunt purtători de ciuperca ce provoacă mătreaţa, dar doar unii oferă condiţiile de dezvoltare a ei. Cu toate acestea, specialiştii dermatologi sfătuiesc să nu se folosească ustensilele de păr în grup, deoarece există boli mai grave care se pot lua.

Mituri despre mătreaţă – mătreaţa apare doar la cei care nu se spală des pe cap, un mit pe jumătate adevărat

Cei mai mulţi cred că mătreaţa este semn de lipsă de igienă a scalpului, ceea ce este doar parţial adevărat, deoarece mătreaţa apare şi la persoanele care îşi îngrijesc părul excesiv. Mătreaţa este, de fapt, cauzată de o ciupercă, Malassezia, care trăieşte pe pielea capului oricărui om sănătos. Din cauza stress-ului, a alimentaţiei proaste, a poluării, a transpiraţiei, a fluctuaţiilor hormonale, a radiaţiilor UV, a secreţiei ridicate de sebum, dar şi a spălării neregulate, mătreaţa poate apărea.

Cele mai multe persoane care au mătreaţă cred că dacă se spală cât mai des pe cap vor scăpa de mătreaţă. Dar acesta este un mit fals, căci ciuperca nu poate fi înlăturată cu un şampon normal, chiar dacă spălarea se va face foarte des. Aşadar, ai nevoie de un şampon şi/sau tratament pentru această problemă. Spălarea pe cap foarte des poate duce la alte probleme, precum îngrăşarea părului.

Mătreaţa poate fi îndepărtată schimbând modul de viaţă, dieta, expunerea la poluare şi stress şi, bineînţeles, folosirea unor tratamente capilare anti mătreaţă. Există numeroase şampoane anti mătreaţă, dar şi tratamente eficiente, fiecare trebuie să descopere ce i se potriveşte cel mai bine.

Mituri despre mătreaţă – scapi de mătreaţa dacă te clăteşti pe cap cu apă rece din abundenţă, un mit fals

Un alt mit în jurul acestui subiect este că doar bărbaţii au mătreaţă, ceea ce este fals. Este adevărat, totuşi, că bărbaţii sunt mult mai predispuşi la a dezvolta această problemă, din cauza conţinutului mai ridicat în elastină şi colagen. În plus, bărbaţii au glande sebacee mai active, de aceea mătreaţa apare mai des la bărbaţi.

Un alt mit despre mătreaţă este că dacă te clăteşti cu apă rece şi apoi aplici un masaj energic, aceasta dispare. Dar acest mit este fals, deoarece mătreaţa nu dispare doar cu apă, iar masajul energic poate eventual să agraveze situaţia. Cei care cred că mătreaţa favorizează căderea părului, trebuie să ştie că şi acest mit este fals, deoarece firele de păr pot respira foarte bine, mătreaţa este doar o reînnoire rapidă a celulelor scalpului.