Îţi încălzeşti des mâncarea la microunde? Rişti să faci diabet!

1 2 jpg jpeg

Când iei masa acasă, încearcă să-ţi încălzeşti preparatele culinare preferate pe aragaz sau la cuptor, mai rar în cuptorul cu microunde şi niciodată în recipiente din plastic. Acestea din urmă conţin substanţe care pot duce la apariţia diabetului sau la o creştere a tensiunii arteriale. Avertizarea provine de la medicii americani, cercetători ai Şcolii de Medicină NYU.

Şi nopţile pierdute te predispun la diabet

În cazul unor tulburări legate de somn, fie că te culci după miezul nopţii, fie că dormi mai puţin de 7 ore pe noapte, nivelul de insulină tinde să scadă, aducându-te în situaţia de a risca să faci diabet. Un alt efect îl reprezintă creşterea nivelului de glucoză din sânge, a apetitului, dereglarea metabolismului. Un alt obicei cu efecte negative asupra sănătăţii este petrecerea orelor înainte de culcare în faţa unor ecrane (televizor, mobil sau laptop), expunându-te la lumina albastră emisă de acestea care influenţează producţia de insulină, prin diminuarea ei.

Ieşi prea puţin

Faptul că în sezonul rece petreci prea puţin timp în aer liber, mai ales în timpul zilei, afectează în mod nefast activitatea pancreasului, ceea ce provoacă o reducere a nivelului de insulină şi creşterea riscului de diabet, boli de inimă, obezitate. În lipsa luminii naturale, corpul nu poate să producă nici vitamina D, importantă pentru prevenirea diabetului zaharat.

Încearcă să suplineşti aceste lipsuri printr-o dietă din care să nu lipsească ouăle, laptele, peştele. De altfel, lactatele şi brânzeturile conţin şi bacterii bune care previn inflamaţiile. În timp, inflamaţiile frecvente pot duce la apariţia unei rezistenţe a corpului la insulină, apoi la diabet.