Gelurile antibacteriene: le folosim sau nu?

1 2 jpg jpeg

Produse de curăţare cu acţiune antimicrobiană, gelurile antibacteriene ajută la curăţarea mâinilor, căci sunt uşor de folosit, mai ales că nu necesită spălare. Pentru a fi eficiente în curăţarea mâinilor, ele trebuie să conţină între 60 şi 80% alcool, spun reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Acestea conţin alcool, parfum, apă şi o substanţă emolientă. Când aplici produsul, trebuie să freci mâinile până când acesta se evaporă. În mod normal, este nevoie de aproximativ 20 de secunde. Ai grijă să cureţi şi zona dintre degete.

Folosirea acestor produse reduce gradul de răspândire a infecţiilor respiratorii, cât şi a celor digestive, care se manifestă prin greaţă, dureri abdominale, diaree, vărsături şi febră. De asemenea, sunt eficiente contra bacteriei E.coli.

Gelurile de curăţare nu sunt indicate dacă ai mâinile unsuroase sau foarte murdare, pentru că înlătură superficial murdăria şi germenii.

Pot afecta sănătatea

Unele geluri antibacteriene conţin triclosan, un agent antibacterian şi antifungic, despre care studiile au evidenţiat că poate cauza dereglări hormonale.

Alte studii au arătat că expunerea prelungită la triclosan creşte riscul apariţiei alergiilor la copii.

1 2 jpg jpeg

Un alt efect al folosirii gelurilor antibacteriene este reducerea rezistenţei la bacterii.

Acest lucru duce şi la scăderea sistemului imunitar, fiind afectată capacitatea de apărare a corpului faţă de infecţii.e dezinfectante folosite pe termen lung ar favoriza absorbţia în piele a bisfenolului A, ducând la perturbarea sistemului endocrin.

Săpunurile antibacteriene pot reduce eficienţa antibioticelor

Gelurile şi săpunurile antibacteriene folosite pe termen lung pot crea rezistenţă la antibiotice, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Americane a Medicamentului. Un alt efect nedorit este şi faptul că aceste săpunuri ar putea contribui la crearea unor superbacterii.

Sfat

Nu folosi gelurile antibacteriene decât în situaţiile în care nu poţi să îţi speli mâinile cu apă şi săpun obişnuit.