Factori cancerigeni mai pu┼úin ┼čtiu┼úi

1 2 jpg jpeg

Vopselele de p─âr

Pre┼úul pl─âtit de femei pentru a fi frumoase este mai mare dec├ót ┼úi-ai putea imagina. Expunerea regulat─â la vopsea de p─âr cre┼čte cu 60% riscul de a dezvolta c├óteva tipuri de cancer. Un studiu realizat de Universitatea Queen din Belfast a ar─âtat c─â utilizarea vopselei de p─âr, de mai mult de 9 ori pe an, m─âre┼čte riscul de leucemie cu 60%, relateaz─â site-ul Softpedia, citat de ziare.com.

Aceea┼či cercetare a mai ar─âtat ┼či c─â cele mai expuse sunt femeile care aleg nuan┼úe ├«nchise de negru, maron sau ro┼ču, din cauza con┼úinutului mare de chimicale. Sunt de preferat produsele non-permanente, cum ar fi ┼čampoanele colorante sau nuan┼úatoarele. Cele a┼ča-zise permanente p─âtrund ad├ónc ├«n firul de p─âr ┼či chiar ├«n scalp, ajung├ónd, inevitabil, ┼či ├«n s├ónge.

Totu┼či, speciali┼čtii ne ├«ndeamn─â s─â nu ne ├«ngrijor─âm, pentru c─â situa┼úia este mai bun─â fa┼ú─â de cea de acum 20 de ani, c├ónd vopselurile de p─âr aveau ┼či mai multe chimicale periculoase pentru organism. Acestea au fost retrase de pe pia┼ú─â.

Expunerea în mod repetat la solar

Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate până în prezent ca fiind posibil cancerigene, au fost incluse în categoria factorilor cancerigeni de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Aceasta este concluzia grupului de 20 de experţi din nouă ţări, reuniţi la sediul IARC din Lyon. Rezultatele acestei reuniuni vor fi prezentate în numărul din luna august al revistei medicale Lancet Oncology.

Razele solare ultraviolete (UVA, UVB), precum ┼či razele ultravioletele artificiale produse de l─âmpile ┼či aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. ├Än urma celor mai recente studii ┼čtiin┼úifice, ├«ns─â, exper┼úii IARC au stabilit s─â acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare - factori cancerigeni pentru om.

Cercet─ârile au demonstrat c─â expunerea la razele ultraviolete artificiale ├«naintea v├órstei de 30 de ani spore┼čte cu 75% riscul de apari┼úie a melanomului, cea mai agresiv─â form─â de cancer de piele. ├Än plus, exper┼úii au constatat un anumit grad de asociere ├«ntre bronzarea artificial─â ┼či apari┼úia melanomului ocular. Dermatologii britanici ┼či francezi au salutat aceast─â decizie, chiar dac─â nu au cerut interzicerea cabinelor de bronzat.

S─âpunurile

Igiena este foarte important─â pentru s─ân─âtatea organismului nostru. Aten┼úie, ├«ns─â, la produsele de ├«ngrijre corporal─â! Cercet─âtorii americani au descoperit o str├óns─â leg─âtur─â ├«ntre s─âpunuri, detergen┼úi ┼či apari┼úia unor boli grave. Se pare c─â acestea con┼úin produse chimice care ar putea deregla sistemul endocrin.

De vin─â ar fi substan┼úa chimic─â triclosan, care este at├ót de comun─â, ├«nc├ót se g─âse┼čte ├«n urina a trei sferturi din popula┼úie ┼či este adesea folosit─â ├«n produc┼úia de s─âpun ┼či detergen┼úi. Pe l├óng─â faptul c─â deregleaz─â sistemul endocrin, substan┼úa ar putea fi responsabil─â pentru crearea unor bacterii rezistente la antibiotice, sugereaz─â studiile.

Odat─â ce ajung ├«n ap─â, substan┼úele chimice din s─âpunuri, ┼čampoane ┼či alte produse de cur─â┼úare contribuie la formarea unor elemente care cauzeaz─â cancerul. Acest studiu se adaug─â altora anterioare, ├«n care se sugera c─â expunerea la substan┼úele chimice g─âsite ├«n produsele pe care le folosim zilnic au efecte negative serioase asupra s─ân─ât─â┼úii noastre.

Multivitaminele

Femeile care iau zilnic multivitamine, pentru a-┼či men┼úine s─ân─âtatea, risc─â s─â sufere din cauza unui cancer mamar. Aceasta este concluzia la care au ajuns exper┼úii de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. ├Än urma studiului realizat de cercet─âtorii suedezi, s-a observat c─â femeile de v├órst─â mijlocie sau de v├órsta a treia care iau suplimente alimentare zilnic au un risc cu 20% mai mare de a dezvolta o tumor─â canceroas─â la nivelul s├ónilor.

Speciali┼čtii nu dau vina at├ót pe multivitamine, c├ót pe stilul de via┼ú─â nes─ân─âtos al femeilor care recurg la suplimente alimentare pentru a compensa lipsa din dieta zilnic─â bogat─â ├«n alimente s─ân─âtoare, legume ┼či fructe. Totu┼či, multivitaminelem, mai ales acidul folic, favorizeaz─â o cre┼čtere a densit─â┼úii ┼úesutului mamar, ceea ce duce la apari┼úia riscului form─ârii unei tumori maligne.