De ce să nu abuzezi de suplimentele de vitamina C

1 2 jpg jpeg

Suplimentele cu antioxidanţi pot accelera îmbătrânirea

Cercetătorii chinezi au avertizat împotriva abuzului acestor substanţe, subliniind că pot chiar accelera îmbătrânirea, contrar a ceea ce se crede. „Tot mai mulţi lucrători din clasa de mijloc consumă pastile cu antioxidanţi, precum vitamina C sau polifenoli din ceai, dar ar trebui să renunţe", avertizează studiul publicat în revista de specialitate Redox Biology, citat de Agerpres. Echipa de cercetători de la Institutul de Biofízică şi de la Academia Chineză de Ştiinţe avertizează că antioxidanţii pe care multă lume îi consumă pentru a frâna îmbătrânirea pot, de fapt, s-o accelereze, prin perturbarea mecanismelor de apărare a organismului. Conform studiului, corpul are un sistem menit să combată oxidanţii (agenţi chimici capabili să înlăture electronii din alţi atomi) de care avem de fapt nevoie pentru a rămâne activi şi în alertă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, suplimentele cu antioxidanţi (vitamine, minerale şi alţi compuşi chimici care pot neutraliza oxidanţii) pot face ca sistemul de alertă să se relaxeze prea mult, astfel încât o persoană tânără poate îmbătrâni mai repede decât în mod natural. Unele experimente realizate pe animale n-au putut demonstra că antioxidanţii sunt benefici pentru organism, în timp ce altele au relevat că o uşoară creştere a substanţelor oxidante pot prelungi uşor speranţa de viaţă a şoarecilor.

Alimente bogate în antioxidanţi

Pentru ca organismul să aibă parte de antioxidanţii necesari, ai grijă să incluzi în alimentaţie afine, cireşe, visine, mure, nuci, zmeură, roşii, portocale, prune, ananas, ardei, cartofi, sparanghel. Aceste legume şi fructe sunt o sursă importantă de antioxidanţi.

Prunele uscate şi varza roşie au, de asemenea, un conţinut important de antioxidanţi.