De ce apare şi cum se tratează acneea la adulţi

1 2 jpg jpeg

Fluctuaţiile hormonale determinate de menstruaţie, sarcină sau alăptare, stresul psihic, lipsa de somn, deshidratarea, expunerea la medii toxice, grăsimea în exces la nivelul porilor, anumite produse de machiaj, mâncăruri şi medicamente (antidepresive, corticosteroizi) pot influenţa apariţia acneei la adulţi.

Aceşti factori duc la dezechilibre la nivelul pielii, inflamaţie şi erupţii. De asemenea, anumite cercetări au arătat că fumătorii sunt mai predispuşi la acnee, la fel şi persoanele care suferă de alergii.

Pentru tratament, pot fi încercate şi remedii naturale, precum oţetul de mere, uleiul de arbore de ceai sau aloe vera, alături de suplimentele cu zinc sau vitamina A.

E recomandat, însă, mai ales în cazurile mai complicate de acnee, ca medicul să fie cel care indică tratamentul corespunzător. Acesta poate include contraceptivele orale, antibioticele, acidul salicilic şi retinolul.

În ceea ce priveşte dieta cea mai potrivită pentru persoanele cu acnee, medicii au păreri diferite: unii consideră că anuminte mâncăruri pun umărul la agravarea afecţiunii, în timp ce alţii spun că nu există nicio legătură între ceea ce mâncăm şi felul în care arată pielea.

E bine ca fiecare persoană afectată de acnee să îşi observe cu atenţie stilul alimentar şi să identifice elementele care intensifică apariţia pustulelor sau a chisturilor. În general, s-a constatat că mâncarea de la fast food, zahărul, lactatele şi făina albă sunt cele care pot contribui la apariţia şi agravarea acneei.