Cuticulele uscate? Iată ce poţi face pentru a remedia problema!

Cuticulele sunt acea clapă de piele, o extensie care protejează fiecare unghie în jurul marginii sale fixe. Funcția lor este foarte importantă și anume, aceea de a preveni murdăria și bacteriile să afecteze mecanismul de creștere a unghiilor. De fapt, cuticulele au un rol decisiv în succesul manichiurii, dar, din păcate, ele sunt un detaliu adesea destul de maltratat, dacă nu chiar complet uitat!

image

Cuticula este pielița care se formează deasupra unghiei si este țesutul mort, incolor, atașat de placa naturală a unghiei. Prin urmare, îți poți da seama ușor dacă cuticulele sunt uscate, exfoliate sau crăpate. Dacă observi acest lucru, ia măsuri urgent, pentru a nu permite bacteriilor să intre în unghiile tale și să provoca o infecție.

Cauza cuticulelor uscate? De fapt, cuticulele uscate pot proveni din mai mulți factori. În timpul iernii, vremea rece, împreună cu căldura uscată în interior, precum și mai mulți factori interni posibili pot contribui la modificarea aspectului unghiilor. Un alt factor care poate contribui la uscarea cuticulelor este expunerea la agenți de uscare duri, cum ar fi dezinfectanții pentru mâini și spălarea excesivă a mâinilor.

Ce poți face? Un prim sfat: acordă-ți un moment și încearcă să identifici posibilii vinovați! Aruncă o privire la produsele de curățare pe care le utilizezi în mod regulat, deoarece acestea pot intensifica uscăciunea. Îți petreci timpul lucrând în aer liber? De asemenea, cum stai cu hidratarea zilnică? Toți acești factori mici pot contribui la cuticulele uscate.

Ce poţi face

- Foloseşte zilnic o cremă bună de hidratare a mâinilor și unghiilor!

- Hidratează mâinile până în vârfurile unghiilor!

Nu e deloc de dorit să ai unghii uscate! Atunci când unghiile sunt uscate, se pot zgâria și se pot rupe cu ușurință. Pentru a evita acest lucru, nu uita să le hidratezi! Masează baza în mod regulat cu un ulei vegetal, cum ar fi cel de migdale dulci, argan, avocado sau chimen negru. Nu ai niciunul dintre aceste uleiuri la îndemână? Nicio problemă! Chiar și uleiul de măsline sau susan, pe care cu siguranță îl ai în bucătărie, funcționează excelent! Datorita acestui obicei, unghiile tale vor fi mai puternice, mai rezistente, iar cuticulele mai flexibile. Un alt punct pozitiv: aplicarea unui ulei activează microcirculația sângelui în jurul unghiilor, ceea ce le poate ajuta să crească mai repede.

Nu tăia cuticulele!

Acest lucru poate ajuta la prevenirea ruperii pielii. Pentru această metodă de îngrijire a cuticulelor la domiciliu, te poate ajuta o cremă de cuticule exfoliantă, din care să aplici o cantitate mică pe fiecare unghie, lăsând-o să acționeze timp de cel puțin 30 de secunde. Iei un băț reutilizabil pentru cuticule și împingi ușor înapoi cuticula pe fiecare unghie. După ce ai făcut acest lucru, ștergi fiecare cuticulă în parte.

Cât de des ar trebui să împingi cuticulele înapoi? „Îngrijirea cuticulelor trebuie finalizată cât mai des posibil pentru a preveni apariția oricăror deteriorări ulterioare. O metodă prin care poți împinge ușor cuticulele înapoi este momentul de după un duș lung, unde aburul poate ajuta la înmuierea cuticulelor în mod natural! Împingerea regulată a cuticulelor înapoi va ajuta la menținerea sănătății generale a cuticulei, iar în timp, tăierea nu va (mai) fi necesară!”, afirmă Diana Marandiuc.

Ar trebui să tai cuticulele? Specialistul nu recomandă acest lucru, decât în anumite situații, „atunci când există orice exces de piele, concentrându-te, în primul rând, pe orice țesut evident non-viu, cum ar fi pielițele desprinse”. De preferat, ar fi să apelezi la specialiști, deoarece aceștia au abilități manuale și instrumente adecvate și sterile.

- Poartă mănuși

 Când vine vorba de spălarea vaselor sau scufundarea mâinilor în apă, apelează la o pereche de mănuși de cauciuc. Apa și detergentul îți pot usca mâinile și pot cauza probleme suplimentare cuticulelor.

- Ia vitamine

Cuticulele crăpate pot fi un semn al deficitului de zinc sau de vitamina E. De aceea, ia în calcul și consumă mai multe alimente bogate în acizi graşi Omega-3 esențial, cum ar fi spanacul, somonul și alte fructe de mare. În cazul în care unghiile tale sunt fragile, apelează la suplimente de biotină.