Cum te expui la soare f─âr─â riscuri

1 2 jpg jpeg

Beneficiile soarelui sunt indiscutabile: este necesar pentru sus┼úinerea moralului ┼či favorizeaz─â sinteza vitaminei D, important─â pentru fixarea calciului ├«n oase. Atunci c├ónd abuz─âm de soare se pot agrava unele probleme de s─ân─âtate, pielea ├«mb─âtr├óne┼čte mai repede, cre┼čte riscul de cancer cutanat, iar vederea poate fi, de asemenea, afectat─â ├«n lipsa ochelarilor cu filtru UV. Toate aceste efecte sunt puse pe seama razelor UV: UVA ┼či UVB.

Cele de tip UVB determin─â bronzarea ┼či arsurile cutanate, iar cele UVA p─âtr├ónd mai ad├ónc ├«n piele, produc├ónd modific─âri ├«n profunzimea acesteia, determin├ónd ├«mb─âtr├ónirea. Ambele tipuri de ultraviolete pot deteriora ADN-ul, fiind responsabile de apari┼úia cancerului de piele.

De ce să ţii cont când alegi cremele cu FPS

Men┼úiunea factor de protec┼úie solar─â (FPS sau SPF) arat─â c─â produsul respectiv con┼úine ingrediente care ac┼úioneaz─â ├«mpotriva radia┼úiilor UV. Num─ârul care o ├«nso┼úe┼čte m─âsoar─â timpul apari┼úiei unei arsuri. De pild─â, un produs cu factor de protec┼úie 15 va dura de 15 ori mai mult timp p├ón─â la apari┼úia arsurii solare dec├ót dac─â nu am aplica acea crem─â.

Alege produsele fotoprotectoare ├«n func┼úie de tipul de piele ┼či de fototip. Fotoprotec┼úia este obligatorie la cei cu fototip I (piele foarte alb─â, p─âr ro┼čcat, ochi alba┼čtri, pistrui, care nu se bronzeaz─â niciodat─â), II (piele alb─â, p─âr blond ochi c─âprui, se ard ┼či se bronzeaz─â cu dificultate) ┼či cu fototipul III (cei ┼čateni, cu ochi c─âprui, care se ard uneori ┼či se bronzeaz─â).

Cei cu fototipul I ┼či II au nevoie de protec┼úie foarte ridicat─â (50+), iar celor cu fototipul III le este indicat─â protec┼úia ridicat─â (30-40) sau moderat─â (20). Dac─â ai alergie la produsele de ├«ngrijire, alege lo┼úiunile f─âr─â acid paraaminobenzoic sau parfum! Sunt de preferat cremele care te protejeaz─â at├ót de radia┼úiile UVA, c├ót ┼či de cele UVB.

Cât de des aplici cremele fotoprotectoare

Produsele cu FPS trebuie aplicate cu 20 de minute ├«nainte de expunerea la soare. Agit─â produsul ├«nainte ┼či folose┼čte o cantitate suficient─â. Pentru un adult de talie medie, este nevoie de 30 ml de produs. Nu trebuie uitate zone precum g├ótul, ceafa, urechile ┼či t├ómplele. Dup─â 2 ore sau dup─â intrarea ├«n ap─â ori dup─â activit─â┼úi fizice care au cauzat transpira┼úie, este nevoie de reaplicare.

Bebelu┼čii nu au voie la plaj─â!

Copiii mai mici de 1 an nu ar trebui expu┼či niciodat─â la soare, ├«ntruc├ót pielea ┼či ochii lor au o vulnerabilitate mai mare. Copiii mai mari nu trebuie s─â stea la soare intervalul 12:00 ÔÇô 16:00. ├Än general, vara, copiii trebuie s─â aib─â haine de bumbac, c├ót mai deschise, ┼čapc─â ┼či ochelari de soare cu filtru UV.

La plaj─â, copiilor trebuie s─â li se aplice crem─â cu factor de protec┼úie solar─â c├ót mai ridicat la fiecare 2 ore ┼či dup─â fiecare ie┼čire din ap─â. Pentru copiii, alege produse cu FPS mare (40, 50+). Nu este indicat s─â se aplice cu FPS copiilor mai mici de 6 luni, din cauza posibilelor reac┼úii alergice.

Prim ajutor în arsuri solare

Efectul imediat al abuzului de soare se traduce prin arsuri solare. ├Än aceast─â situa┼úie, se recomand─â aplicarea de comprese cu ap─â, umede ┼či reci. Pielea nu trebuie cojit─â, iar b─â┼čicu┼úele nu se sparg, deoarece exist─â riscul producerii unor infec┼úii. Se pot aplica ┼či creme cu corticosteroizi sau lo┼úiuni calmante speciale (dup─â plaj─â).

Pentru reducerea durerilor, se pot lua medicamente precum aspirin─â. Este obligatorie prezentarea la medic dac─â apar ┼či frisoane, febr─â, hipotensiune arterial─â, edem al fe┼úei ┼či st─âri de delir.

Atenţie la insolaţie!

Expunerea ├«ndelungat─â la soare poate duce la instalarea insola┼úiei, manifestat─â prinfebr─â, ame┼úeal─â, frisoane, dureri puternice de cap, v─ârs─âturi, puls cardiac accelerat, sc─âderea tensiunii arteriale, oboseal─â accentuat─â, grea┼ú─â ┼či le┼čin. ├Än cazuri grave, insola┼úia poate duce la acumularea de lichide la nivelul scoar┼úei cerebrale, produc├ónd edem cerebral.