Cum se face corect igiena urechii
Fiind formată din părţi şi anume: urechea externă, urechea medie şi cea internă, fiecare parte joacă un rol esenţial în procesul în care undele sonore se transformă în impulsuri şi apoi către creier.
Cât de periculoasă este ceara din ureche?
Secreţiile din ureche sunt cunoscute sub denumirea de cerumen sau ceară. O substanţă gălbuie, moale care în timp se întăreşte, se oxidează şi devine maronie.
Ea este evacuată în mod automat odată cu reînnoirea pielii urechii, aproximativ o dată la o lună. Atât cantitatea, cât şi consistenţa ei diferă de la un individ la altul.
Evită să faci o fixaţie din a scoate ceara din ureche în mod forţat şi constant! Prezenţa ei face parte din acţiunea benefică de protejare a canalului auditv.
Igiena corespunzătoare
Chiar dacă pe piaţă există numeroase produse ce-ţi promit că te vor scăpa de ceara din ureche, este bine să ţii cont de faptul că poţi să îţi speli pavilionul urechii cu apă şi săpun folosindu-te de degete inclusiv pentru a usca ulterior cu prosopul.
Dacă vei folosi beţişoarele de ureche pentru a curăta zona după baie, evită pe cât posibil să împingi ceara spre interiorul pavilionului urechii şi ajută-te de mişcări circulare pe care să se prindă excesul de ceară de bumbacul de pe beţişor.
În plus, evită spălarea zilnică şi nu folosi beţişoarele de ureche mai mult de 3 ori pe săptămână.
Folosirea incorectă a beţişoarelor poate favoriza apariţia dopurilor de ureche şi chiar pierderea auzului.
Modalităţi de a curăţa urechea
La sfârşitul băii generale, asigură-te că treci cu un colţ al prosopului şi prin pavilionul urechii.
Dacă observi prezenţa cerumenului întărit, este suficient să aplici câteva picături de vitamina A uleioasă în ureche seara, la culcare, şi să pui un dop de vată până dimineaţă. Ceara se va înmuia, se va prelinge pe vată şi astfelvei avea urechile curate şi bineînţeles un auz mai bun.
Atenţie!
Dacă vei introduce apă oxigenată în urechea copilului, una dintre greşelile frecvente pe care părinţii le fac, aceasta va arde tegumentul şi va crea leziuni greu de vindecat. Aceste leziuni se pot extinde şi afecta definitiv urechea.
Nu ezita să mergi la medicul orelist ori de câte ori ai impresia că este ceva în neregulă cu apartul tău auditiv. În cazul în care simţi dureri la nivelul maxilarului sau observi scurgeri ciudate ca aspect şi ca miros din ureche nu amâna vizita la medicul specialist.