Cosmeticele cu zinc, ideale pentru tenul gras

2 jpg jpeg

Cum ştii că ai tenul gras?

Sunt câteva semne vizibile care indică un ten gras: porii dilataţi, punctele negre şi aspectul lucios. Iată un mic test care te ajută să afli dacă ai tenul gras!

După ce te speli pe faţă şi te usuci, ia o bucată de şerveţel fin şi aplic-o pe frunte, obraji, nas şi bărbie, apoi presează.

Dacă hârtia care a acoperit aceste zone se pătează, este posibil să ai ten gras sau mixt.

Alege cosmeticele matifiante

Evită loţiunile cu alcool, care produc şi mai mult sebum. Nu sunt o alegere bună nici cosmeticele uleioase, deoarece îţi îngraşă şi mai mult pielea, iar coşurile şi punctele negre se vor forma mai uşor.

Pentru o curăţare în profunzime, exfoliază-ţi tenul săptămânal, iar pentru hidratare, foloseşte cremele matifiante cu zinc, care absorb sebumul, redând echilibrul pielii.

Pentru machiaj, optează pentru fondul de ten compact oil-free, non-comedogenic (de preferat, dermatocosmetic).

Respectă cei 4 paşi!

1. În primul rând, trebuie să-ţi cureţi tenul cu un demachiant special pentru tenul gras. Are rolul de a curăţa şi de a normaliza secreţia glandelor sebacee.

2. Aplică loţiunea specială pentru tenul gras. Va curăţa în pofunzime, având rol aseptic şi astringent şi va închide porii.

3. După ce ai îndepărtat toate impurităţile de pe faţă, aplică o cremă pentru tenul gras, care să aibă şi protecţie UV. Şi aceasta contribuie la reducerea secreţiei glandelor sebacee.

4. Săptămânal, aplică o mască specială pentru tenul gras.

Specialistul Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog, Spitalul Universitar, Bucureşti

2 jpg jpeg

Nu degresaţi excesiv tenul!

Este bine să evitaţi spălarea repetată cu săpunuri alcaline sau cu lichide de uz dermatologic (săpunul alcalinizează suprafaţa pielii).

De asemenea, trebuie să evitaţi degresarea excesivă a pielii prin ştergerea feţei cu alcool, eter, apă de colonie (prin acţiunea de dizolvare a grăsimilor se elimină filmul hidrolipidic cutanat şi poate apărea seboree reacţională).

Curăţarea meticuloasă a pielii reprezintă o condiţie esenţială pentru menţinerea sănătăţii şi a prospeţimii acesteia.

Face parte din ritualul zilnic de îngrijire a pielii şi are scopul de a elimina sebumul, transpiraţia şi impurităţile acumulate pe piele de-a lungul zilei şi machiajul.

INFO: La tenul gras, sebumul acţionează ca un scut contra ridurilor.