Cele mai eficiente produse pentru îngrijirea pielii uscate în 2024

image

În anotimpul de toamnă, pielea poate fi uscată și iritată din mai multe motive, atât la femei cât și la bărbați. Cauzele uscăciunii sunt anumite afecțiuni care se agravează în acest anotimp. O primă întrebare ar fi: Este bariera hidrolipidică a pielii în stare bună sau ar trebui regenerată?

Uscarea exagerată poate duce la pierderea elasticității, a fermității pielii și la creșterea sensibilității ei la factorii externi. Tenul poate fi afectat și de vânt, ploaie, poluare, dormitul pe o pernă care irită epiderma.

Simptomele pielii uscate sunt următoarele: senzație de rugozitate la atingere, exfoliere excesivă, roșeață, arsură, mâncărime. Anumite zone ale pielii, precum obrajii și fruntea, pot avea un deficit de umiditate și lipide, de aceea ele suferă de o cheratinizare anormală care produce exfolierea intensă a epidermei. Acest lucru face ca pielea să aibă un risc mai mare de a suferi de reacții alergice. În plus, crește și riscul de formare a ridurilor.

Bariera hidrolipidică este un strat de grăsimi (sau de lipide) și apă situat la suprafața epidermei. Aceasta protejează împotriva deshidratării și a factorilor externi. În cazul în care aceasta este deteriorată, pielea devine mai vulnerabilă la uscăciune, infecții, iritații. În plus se formează mai ușor ridurile, iar pielea pierde din elasticitate și fermitate.

Cum să restabilești hidratarea pielii?

Pentru a restabili nivelul de hidratare al pielii sunt recomandate produsele cosmetice CeraVe care au ceramide și sunt realizate în colaborare cu medici dermatologi. Pielea uscată are nevoie și de reconstrucția stratului hidrolipidic deteriorat. Asta se poate face cu produse care au acizi grași esențiali și ceramide. De asemenea, produsele ar trebui să conțină ulei de in, ulei de argan, squalan și altele.

Deteriorarea barierei hidrolipidice poate fi cauzată și de utilizarea unor produse cosmetice de îngrijire de calitate îndoielnică, care sunt agresive cu pielea, sau de expunerea la aerul uscat și la radiațiile ultraviolete (UV). De asemenea, alți factori sunt: schimbările hormonale, spălarea frecventă a mâinilor și a feței.  

Pentru refacerea barierei hidrolipidice sunt necesare trei etape: hidratarea, regenerarea, folosirea de produse cu protecție solară SPF. Mari branduri din lume au creat în colaborare cu medici dermatologi produse de îngrijirea pielii, care au ingrediente ce ajută la reconstrucția barierei hidrolipidice, cum ar fi: ceramide, alantoină, acid hialuronic, uleiuri vegetale, glicerină, peptide și altele.

image

Ceramidele sunt lipide care constituie partea cea mai importantă a barierei protectoare a pielii. Ele au rol în menținerea sănătății pielii, îmbunătățesc starea epidermei, mențin umiditatea și protejează pielea de factorii externi: substanțe iritante, poluanți. Prin folosirea de produse cosmetice cu ceramide, pielea devine mai moale, mai tonifiată și mai elastică. Prin tratament se creează un strat protector pe suprafața pielii, este menținută umiditatea și este prevenită uscarea excesivă.

Ceramidele sunt cele mai bune ingrediente din produsele cosmetice care atenuează simptomele tenului uscat și iritat. Astfel de produse cu ceramide sunt recomandate de medicii dermatologi pentru toate tipurile de piele, pentru a avea un ten mai frumos și mai sănătos.

Câteva exemple de produse pentru față sunt:

· Gel cu acid hialuronic ce are efect calmant și hidratant

· Cremă hidratantă de față cu SPF 50

· Gel de curățare și catifelare pentru pielea normală și uscată

· Cremă de ochi eficientă împotriva ridurilor și a cearcănelor

· Ser revigorant cu retinol și altele.

Și pielea corpului are nevoie de o îngrijire adecvată. Există produse cosmetice care pot ajuta în acest sens, cum ar fi:

· Cremă cu peptide hrănitoare pentru pielea uscată care au și alte ingrediente hidratante precum gel de Aloe Vera, extract de Ginkgo Biloba și colagen

· Gel pentru îngrijirea pielii uscate care nu distruge bariera hidrolipidică a pielii

· Ser de hidratare cu ingrediente naturale care leagă puternic apa din epidermă

· Cremă de mâini care hidratează și calmează iritațiile pielii

· Ulei pentru hidratarea pielii și îmbunătățirea elasticității acesteia, care conține vitamine, minerale, acizi grași nesaturați.

Aceste produse ajută la hidratarea și refacerea barierei hidrolipidice și se aleg în funcție de nevoile pielii sau ale tenului.