Cearcănele: de ce apar şi cum le tratăm

1 2 jpg jpeg

De ce apar?

Diverse afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, stresul şi alimentaţia dezechilibrată sunt câteva dintre cauzele majore care pot duce la apariţia cearcănelor.

Totodată, cearcănele se pot datora hiperpigmentării, adică unui exces de melanină, deseori întâlnit la persoanele cu pielea închisă la culoare.

Pungile de sub ochi pot fi şi o cauză a unei proaste circulaţii sangvine sau pot apărea ca urmare a retenţiei de apă din organism.

Un factor pe care nu-l putem controla este cel genetic. De multe ori, cearcănele se moştenesc de la părinţi, iar în cazul în care ai pielea mai închisă la culoarea şi ochii puţin mai afundaţi, cearcănele sunt mai vizibile.

Cum putem scăpa de cearcăne?

În primul rând, este important să se acţioneze asupra stilului de viaţă. Alimentaţia sănătoasă, odihna, reducerea stresului, toate au un rol important în tratarea cearcănelor.

De asemenea, şi produsele cosmetice contribuie la reducerea vizibilităţii cearcănelor. Substanţele care au un efect iluminator, dar care nu cauzează hiperpigemntare sunt: acidul kojic, lemnul dulce, murele şi vitamina C.

Un remediu simplu constă în aplicarea pe pleoape a pliculeţelor de ceai verde sau negru, deoarece reduc nivelul fluidelor care favorizează apariţia cearcănelor, datorită conţinutului natural, antiinflamator. În rândul tratamentelor naturiste este inclus şi castravetele, care este foarte eficace în combaterea cearcănelor.

Un alt tratament pentru ochii obosiţi, umflaţi, constă în aplicarea pe pleoape a unor comprese înmuiate în zer rece, de la frigider. Compresele se ţin pe pleoape până când simţi că s-au încălzit, procedeul repetându-se ori de câte ori este nevoie. La sfârşit, ochii se clătesc cu apă calduţă, apoi cu apă rece.